Grčki premijer pozvao na nove parlamentarne izbore

Novoj demokratiji koja je osvojila 146 mjesta u jednodomnom parlamentu sa 300 mjesta, nedostajalo je još pet za apsolutnu većinu i samostalno formiranje vlade.

"Idemo ka novim izborima... što je prije moguće, možda 25. juna", rekao je Mitsotakis poslije sastanka s predsjednicom Grčke Sakellaropoulou (Reuters)

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, čija je desničarska stranka Nova demokratija osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u nedjelju, pozvao je danas na još jedne izbore, “možda 25. juna”, u pokušaju da osvoji apsolutnu većinu, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

“Idemo ka novim izborima… što je prije moguće, možda 25. juna”, rekao je Mitsotakis poslije sastanka s predsjednicom Grčke Katerinom Sakellaropoulou.

Nova demokratija osvojila je 40,79 posto glasova, znatno ispred ljevičarske Syrize bivšeg šefa vlade Alexisa Tsiprasa, koja je osvojila 20 posto glasova, pokazuje prebrojavanje glasova s gotovo svih biračkih mjesta. Socijalisti Pasok-Kinala zauzeli su treće mjesto sa 11,46 posto glasova. Odziv birača bio je 61 posto, prenose agencije.

Bonus od 50 zastupničkih mjesta

Mitsotakis je sinoć proglasio pobjedu, rekavši kako ta pobjeda predstavlja “politički zemljotres” koji otvara put za još jedno glasanje. To je “dokaz da Nova demokratija ima zeleno svjetlo građana da sami vladamo”, rekao je Mitsotakis, objašnjavajući kako je potrebno drugo glasanje da bi se osvojila apsolutna većina za formiranje stabilne vlade.

Izbori su u nedjelju održani po novom zakonu o proporcionalnom predstavljanju što otežava bilo kojoj stranci da osvoji dovoljno zastupničkih mjesta da sama formira vladu. Ali zakon će biti ponovno promijenjen za sljedeće izbore, prelazeći na sistem koji nagrađuje vodeću stranku bonusima i olakšava joj da osvoji parlamentarnu većinu.

Mitsotakis, koji želi biti ponovno izabran na četiri godine, odbacio je ranije mogućnost formiranja koalicije jer u Grčkoj politička kultura nije zasnovana na kompromisu zbog lošeg iskustva s neslogom kratkotrajnih koalicijskih vlada.

Novoj demokratiji, koja je osvojila 146 mjesta u jednodomnom parlamentu sa 300 mjesta, nedostajalo je još pet za apsolutnu većinu i samostalno formiranje vlade. Bonus koji će važiti na narednim izborima daje stranci s najviše osvojenih glasova do 50 dodatnih zastupničkih mjesta. Na taj način bi Nova demokratija, ukoliko postigne sličan rezultat kao u nedjelju, mogla osvojiti apsolutnu većinu.

Željeznička nesreća i skandal prisluškivanja

Mitsotakis je 28. marta raspisao parlamentarne izbore mjesec dana poslije željezničke nesreće koja je pokazala duboke manjkavosti državnog sistema zbog čega je opala dugogodišnja podrška njegovoj vladajućoj stranci. Vladu je pogodio i skandal prisluškivanja novinara i istaknutih političara špijunskim softverom na njihovim telefonima. Ta otkrića su produbila nepovjerenje među političkim strankama, prenose agencije.

Na vlasti od 2019. godine Mitsotakis (55) je ostvario neočekivano visok privredni rast, nagli pad nezaposlenosti i doveo državu na ivicu povratka na solidnu investicijsku ocjenu na globalnom tržištu obveznica prvi put otkako je izgubila pristup tom tržištu 2010. godine, na početku finansijske krize. Međutim, Grčka i dalje ima veliki javni dug više od 170 posto svog BDP-a. Inflacija je prošle godine bila gotovo deset posto, što je dodatno pogoršalo teškoće stanovništva.

Izvor: Agencije