Estonija i Letonija će nabaviti njemačku protuzračnu odbranu

Isporuke sistema srednjeg dometa IRIS-T SLM, koje proizvodi njemački proizvođač oružja Diehl Defense, mogle bi početi 2025. godine.

Ovo bi bio najveći sporazum o odbrambenoj saradnji baltičkih susjeda koji se graniče s Rusijom (Reuters)

Estonija i Letonija planiraju zajedničku nabavku njemačkih sistema za protuzračnu odbranu, kako bi zaštitile zračni prostor ove dvije članice NATO-a, saopćila su ministarstva odbrane dvije države.

Prema privremenom dogovoru, isporuke sistema za protuzračnu odbranu srednjeg dometa IRIS-T SLM, koje proizvodi njemački proizvođač oružja Diehl Defense, mogle bi početi 2025. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ukoliko bude proveden, ovo bi bio najveći sporazum o odbrambenoj saradnji baltičkih susjeda koji se graniče s Rusijom.

Vrijednost dogovora i detaljne informacije o broju sistema čija se nabavka planira nisu objelodanjeni, jer su i dalje u toku pregovori s dobavljačem, navela su ministarstva odbrane Estonije i Letonije.

Estonski ministar odbrane Hanno Pevkur opisao je dogovor kao “zajednički projekat historijskih razmjera” za odbrambenu saradnju dvije države, ističući da je riječ o “najvećem do sada” dogovoru između Talina i Rige.

Pregovori bi mogli biti okončani koncem ljeta

Dodao je da bi pregovori mogli biti okončani tokom ljeta.

Letonska ministrica odbrane Inara Murniece ocijenila je u saopćenju da će “zajednički odbrambeni sistem protuzračne odbrane srednjeg dometa dodatno obezbijediti nebo Letonije i Estonije” i pružiti najveću moguću zaštitu za građane dvije zemlje, civilnu i vojnu infrastrukturu.

Njemački sistem protuzračne odbrane, koji se sastoji od lansera montiranih na kamionima, projektila i posebnog komandnog vozila, dizajniran je da zaštiti gradove, vojsku i civilno stanovništvo od zračnih napada.

Efikasan je i u neutraliziranju aviona i helikoptera.

Sistem se može koristiti i za zaštitu od velikog broja drugih prijetnji, kao što su bespilotne letjelice, krstareće rakete i lutajuća municija.

Njemačka je isporučila sisteme protzračne odbrane IRIS-T Ukrajini, gdje su, kako navode mediji, “uspješno korišteni” protiv ruskih meta tokom rata.

Izvor: Agencije