Project Syndicate: Kako je nastala poljska ‘raketna kriza’

Otkriće velike ruske rakete unutar Poljske pokrenulo je val političkog optuživanja i upiranja prstom, a incident potvrđuje da poljsko nebo nije ni blizu tako bezbjedno kao što tvrde njeni lideri, piše Project Syndicate.

Blaszczakovo zataškavanje značilo je da obični građani nikada nisu bili upozoreni, piše Project Syndicate (EPA)

Otkriće velike ruske rakete unutar Poljske pokrenulo je val političkog optuživanja i upiranja prstom, iako je krivnja očigledno na ministru odbrane i njegovim saveznicima u vladajućoj stranci, piše u tekstu Project Syndicatea Slawomir Sierakowski.

Što je još gore, dodaje, incident potvrđuje da poljsko nebo nije ni blizu tako bezbjedno kao što tvrde njeni lideri.

Ruska raketa KH-55 je 16. decembra 2022. preletjela pola Poljske prije nego što je sletjela 12 kilometara izvan Bydgoszcza, grada sa više od 300.000 stanovnika koji je domaćin pet NATO jedinica i Centra za obuku združenih snaga. Najveći NATO proizvođač TNT-a, Nitro-Chem, nalazi se u obližnjoj kompaniji Belmi. Ruska raketa, dizajnirana da nosi nuklearni teret do 200 kilotona – 13 puta veći od bombe bačene na Hirošimu – bila je duga šest metara i teška 1,7 tona. Na sreću, čini se da nije bila naoružana.

“Jeste li čuli za ovo? Ja nisam, a navodno nije ni poljski premijer Mateusz Morawiecki kao ni ministar odbrane Mariusz Blasucuak”, piše Serakowski u tekstu. Projektil je pronašla žena dok je jahala konja, o čemu su mediji izvijestili 27. aprila. Lokalno stanovništvo sada obilazi područje u potrazi za suvenirima.

Javna prepirka dobrodošla u Kremlju

Zatečen, Blaszczak je odmah okrivio dva najvažnija generala poljske vojske, operativnog komandanta general-pukovnika Tomasza Piotrowskog i načelnika štaba generala Rajmunda Andrzejczaka, jer nisu prijavili incident. Ipak, kada su ga novinari pitali o slučaju, Andrzejczak je odgovorio da je “obavijestio svoje nadređene… u vrijeme kada se to dogodilo”, dodajući da “nemam šta sebi zamjeriti po ovom pitanju”.

A predsjednik Andrzej Duda, šef poljskih oružanih snaga, odbio je smijeniti generale, čak se i pojavljivao s njima na javnim događajima. Govoreći u ime predsjednika, Ured za nacionalnu sigurnost je izvijestio da: “Informacije koje trenutno posjeduje predsjednik Republike Poljske ne opravdavaju donošenje kadrovskih odluka u vezi s najvišim komandnim osobljem Poljske vojske.”

Ova javna prepirka među najvišim vojnim i civilnim rukovodstvom Poljske mora biti dobrodošla vijest u Kremlju. Nažalost, takve unutrašnje prepirke i zabijanje nožem u leđa karakteriziraju vladu Prava i pravde (PiS) posljednjih šest godina, stoji u tekstu Project Syndicatea.

Još gore, Onet.pl, jedan od najvažnijih poljskih medija, potvrdio je od tri izvora da Blaszczak laže o tome šta je znao i kada. Centar za zračne operacije je 16. decembra obavijestio Piotrowskog o incidentu, a on je tada naredio da dva borbena aviona – poljski F-16 i američki F-35 da patroliraju tim područjem. Također je obavijestio Andrzejczaka, koji je informaciju prenio svom neposredno nadređenom, ministru odbrane. Blaszczak je tada odlučio da stvar zadrži u tajnosti kako bi izbjegao ispitivanje javnosti. Poslao je samo policijsku patrolu, a ne vojnike, da pretraže lokaciju.

Građani nikad nisu upozoreni

Blaszczakovo zataškavanje značilo je da obični građani nikada nisu bili upozoreni. Šta da je jahač ili neko drugi naišao na naoružanu – ili čak nuklearnu – bojevu glavu? Šta da je detonirala? Imali bismo slučaj ruske agresije na NATO zemlju. Ipak, koliko znamo, poljska vlada čak nije pokrenula to pitanje ni sa Rusijom niti pozvala ruskog ambasadora.

Nije tajna da Blaszczak dugo želi da se riješi dvojice generala, iako su obojicu visoko cijenjeni u NATO-u. Onet.pl prenosi da je Blaszczak 2021. godine zatražio od predsjednika da smijeni Andrzejczaka s njegove funkcije, zbog Andrzejczakove uloge u vojnoj vježbi koja je završila porazom poljske vojske od Rusije. Izvori Onet.pl tvrde da je ovakav ishod bio planiran kao način da se diskredituje Andrzejczak. Ali navodna zavjera je propala. Kada je Andrzejczak ponudio da se povuče, Duda je odbio njegovu ostavku.

Sada je raketni incident izazvao još više pitanja i zabrinutosti. Kako je rekao jedan od vodećih poljskih stručnjaka za katastrofe u avijaciji: „Ako je vojska obavijestila ministra o raketi još 16. decembra, zašto je prihvaćena odluka da se ne traži? Jesu li se bojali reakcije glavnog čovjeka Ministarstva odbrane? Ako je tako, to znači da je vladajuća stranka dovela do totalnog kolapsa vojske, jer oficiri nemaju hrabrosti da rade ono što bi trebalo da rade.”

Nezaštićeno nebo iznad Poljske

Treba se i zapitati o efikasnosti poljske protivzračne odbrane. Prošlog oktobra Blaszczak je na Twitteru napisao: „Izgradili smo višeslojni sistem protivzračne odbrane. Imamo [odbrambene sisteme] Pioruns, setove Pilice, Little Narews, i Patriote. Zahvaljujući naporima vlade PiS-a, naše nebo je sigurno.” Da li je i on tada lagao, pita se autor teksta.

Mjesec dana prije nego što je sletjela ruska raketa KH-55, zalutala ukrajinska protivzračna raketa doletjela je u Poljsku i ubila dvije osobe u Przewodowu. U to vrijeme, Njemačka je željela dati Poljskoj bateriju raketa zemlja-zrak Patriot, ali je Morawieckijeva antinjemačka vlada odbila ponudu.

Takođe je odbila da se pridruži koaliciji koju je predložila Njemačka, a koja bi razvila zajednički sistem protivzračne odbrane koji obuhvata 15 evropskih zemalja, iako je nebo Poljske najviše ugroženo. Sada, nakon najnovijih otkrića, ranjivost Poljske više nije upitna.

“U svakoj normalnoj zemlji, ministar odbrane kojem vojska i predsjednik ne vjeruju, i koji laže o incidentu sa dubokim implikacijama na nacionalnu bezbjednost, već bi bio smijenjen. Ali Poljska kojom upravljaju populisti nije normalna zemlja, a Blaszczak pripada užem krugu ljudi od povjerenja lidera PiS-a Jaroslawa Kaczynskog. On neće izgubiti svoju poziciju, a Poljska će ostati sa nezaštićenim nebom i ministarstvom odbrane koje je u ratu sa svojom vojskom”, zaključuje se u tekstu Project Syndicatea.

Izvor: Agencije