Parlamentarni izbori u Grčkoj, otvorena birališta

Ankete predviđaju da će najviše glasova osvojiti vladajuća konzervativna stranka Nova demokrazija, ali zbog izmjena u izbornom sistemu zemlje, vjerovatno neće dobiti dovoljno za apsolutnu većinu.

Biračka mjesta su se otvorila u šest sati ujutro (sedam po grčkom vremenu), a zatvaraju se u 18 sati (Reuters)

Grčka u nedjelju izlazi na opće izbore koji vjerovatno neće imati jasnog pobjednika, a ako političke stranke ne budu pristale na koaliciju, očekuje se da će naknadni izbori biti u julu, prenosi Hina.

Ankete predviđaju da će najviše glasova osvojiti vladajuća konzervativna stranka Nova demokratija, ali zbog izmjena u izbornom sistemu zemlje, vjerovatno neće dobiti dovoljno za apsolutnu većinu.

Biračka mjesta su se otvorila u šest sati ujutro (sedam po grčkom vremenu), a zatvaraju se u 18 sati. Nešto manje od 10 miliona Grka ima pravo glasa. Prve izlazne ankete šest agencija za istraživanje javnog mnijenja će biti objavljene u 21 sat.

Nova demokratija, na čijem je čelu premijer Kiriakos Micotakis, prema anketama osvaja između 31 i 38 posto glasova, a slijedi je ljevičarska opoziciona stranka Siriza, koja bi trebala imati 4-7 postotnih bodova manje. Agencije za istraživanje javnog mnijenja kažu da je strankama potrebno više od 45 posto glasova za potpunu pobjedu.

Kriza životnih troškova bila je središnja tema predizborne kampanje, a stranke su pokušale pridobiti glasače obećanjima o povećanju minimalne plate i stvaranju radnih mjesta.

Porast cijena djelovao na Grke

Porast cijena imao je intenzivan efekat na Grke, čiji je životni standard značajno narušen tokom desetogodišnje dužničke krize.

Nejasan ishod izbora će dovesti do višednevnih pregovora između političkih stranaka radi pronalaženja zajedničkog jezika i kohabitacije u vladi.

“Današnji rezultat je referendum ili za političku stabilnost ili uvod u vladu bez kormila”, napisale su grčke novine Proto Tema u naslovnom uvodniku.

Ako nijedna stranka ne pobijedi, grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou će strankama koje su ostvarile najbolji rezultat dati trodnevni mandat da svaka pokuša formirati vladu.

Sakellaropoulou će zatim, ako nijedna stranka ne uspije, imenovati privremenu vladu koja će zemljom upravljati do narednih izbora, otprilike mjesec dana kasnije.

Izvor: Agencije