Njemačka traži radnike po cijelom svijetu

Osim kvalificirane radne snage na području njege, iz Brazila, Meksika, Indonezije i mnogih drugih zemalja bi trebali stići i ostali radnici potrebni njemačkom tržištu rada.

Kako izvještava javni servis ARD, njemačka vlada razgovore o privlačenju radne snage vodi i s Kolumbijom, Tunisom, Marokom, Egiptom, Indijom, Filipinima i Vijetnamom (Al Jazeera)

Njemačka se u potrazi za radnom snagom namjerava usredotočiti na zemlje izvan Evrope, poput Brazila, Meksika i Indonezije, rekao je ministar rada Hubertus Heil.

“Zajedno s predstavnicima privrede radimo na strategiji u zemljama u kojima se na tržištu rada nalazi mnogo više mladih i dobro kvalificiranih radnika nego što to domaća tržišta rada mogu apsorbirati”, rekao je ministar Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) u razgovoru za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung.

Heil je rekao kako će se pritom obraćati pažnja na to da se domaćim tržištima rada ne oduzmu potrebni stručnjaci. On je rekao kako se radi o “win-win” situaciji.

“Mi profitiramo, ali profitiraju i zemlje porijekla. Mi ćemo ulagati u stručno osposobljavanje mladih na licu mjesta, a ljudi koji će doći u Njemačku profitirat će od dobro plaćenog radnog mjesta koje im otvara mogućnost da finansiraju porodice kod kuće”, rekao je Heil.

Sporazumi sa nizom zemalja

S ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock u junu bi Heil trebao otputovati u Brazil kako bi razmotrili mogućnost dolaska većeg broja njegovateljica i njegovatelja koji su prijeko potrebni njemačkom tržištu rada.

Slične sporazume trebale bi sklopiti i s Meksikom te Indonezijom, a Heil je već u februaru boravio u Gani s istim ciljem.

Kako izvještava javni servis ARD, njemačka vlada razgovore o privlačenju radne snage vodi i s Kolumbijom, Tunisom, Marokom, Egiptom, Indijom, Filipinima i Vijetnamom.

Osim kvalificirane radne snage na području njege, iz spomenutih zemalja bi trebali stići i ostali radnici potrebni njemačkom tržištu rada.

Kako je objavio Institut za njemačku ekonomiju (IW), krajem 2022. je na agencijama za zapošljavanje u Njemačkoj bilo prijavljeno preko 630.000 radnih mjesta koja nije bilo moguće popuniti zbog nedostatka određene radne snage.

Uvesti bolje uslove rada

Na 100 otvorenih radnih mjesta u sektoru strane njege dolazi samo 33 adekvatno kvalificiranih radnika.

Predsjednik Fondacije za zaštitu pacijenata Eugen Brysch istovremeno je kritizirao masovni uvoz njegovateljica i njegovatelja te ukazao na to da potencijal za lakše popunjavanje otvorenih radnih mjesta u sektoru njege postoji i sada u Njemačkoj, ali da je potrebno poboljšati uslove rada kako bi se taj potencijal iskoristio i radna mjesta postala atraktivnija.

“Nekoliko stotina njegovateljica iz Brazila neće riješiti ove probleme. Potrebno je poboljšanje uslova u ovom sektoru”, rekao je Brysch. Upozorio je na to da su se mnogi dosadašnji njegovatelji i njegovateljice prekvalificirali za manje stresna i bolje plaćena zanimanja.

Procjenjuje se da bi privatni sektor strane njege već sad kolabirao bez mnogih radnika iz istočne Evrope koji su zaposleni u domaćinstvima. Prosječna godišnja bruto plata u sektoru njege je gotovo 40.000 eura.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada