Desničarski ministar sigurnosti Ben-Gvir posjetio Al-Aksu

Itamar Ben-Gvir u nedjelju je posjetio kompleks džamije Al-Aksa i rekao da je Izrael tamo ‘glavni’.

"Sretan sam što se uspinjem na Brdo hrama, najvažnije mjesto za narod Izraela", kazao je Ben-Gvir tokom posjeta mjestu (Reuters)

Desničarski izraelski ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir u nedjelju je posjetio kompleks džamije Al-Aksa, i rekao da je Izrael tamo “glavni”, što je palestinska strana osudila, nakon više mjeseci nasilja i povišenih napetosti, prenosi Hina.

Ben-Gvir je to rekao tokom ranojutarnjeg posjeta području koje Jevreji nazivaju Brdo hrama, a Palestinci Plato džamija, nekoliko dana nakon što su se grupe jevrjeske omladine potukle s Palestincima i izvikivale rasističke slogane tokom nacionalističkog marša kroz Stari grad u Jerusalemu.

“Sretan sam što se uspinjem na Brdo hrama, najvažnije mjesto za narod Izraela”, kazao je Ben-Gvir tokom posjete mjestu, koje predstavlja najosjetljiviju dodirnu tačku između muslimana i Jevreja u Jerusalemu, koja je poprište neprestanih sukobljavanja.

Napetosti oko Brda hrama 2021. doprinijele su izbijanju 10-dnevnog rata s  skupinom Hamas koja upravlja Pojasom Gaze.

Hamas upozorio da će reagovati

Hamas je u više navrata upozorio da će reagirati na ono što smatra jevrejskim upadima na mjesto, za koje, prema sporazumu radi obuzdavanja tenzija, brine Jordan.

“Sve prijetnje Hamasa neće pomoći, mi smo glavni ovdje u Jerusalemu i u cijeloj zemlji Izrael”, poručio je Ben-Gvir.

Prema sporazumu, nemuslimani mogu posjetiti mjesto u središtu Starog grada, no nije im dozvoljena molitva. Međutim, jevrejski posjetitelji sve češće tu zabranu ignoriraju.

Palestinci posjetu smatraju provokacijom

Palestinci to smatraju provokacijom i boje se da Izrael namjerava preuzeti kontrolu nad svetištem.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa je rekao da Ben-Gvirov “upad u dvorište džamije Al-Aksa, rano ujutro, poput lopova, neće promijeniti stvarnost i neće nametnuti izraelski suverenitet nad njom”.

Glasnogovornik Hamasa je kazao da će Izrael snositi posljedice zbog Ben-Gvirovog “divljačkog napada” na džamiju i pozvao je Palestince da povećaju broj svojih posjeta i “stoje kao bedem ususret svim pokušajima da je se oskvrne i učini jevrejskom”.

Izrael je osvojio Stari grad Jerusalem, koji uključuje Al-Aksu i okolni Zid plača, tokom rata 1967.

Izrael je otada anektirao Istočni Jerusalem, što međunarodna zajednica ne priznaje, i cijeli grad smatra svojom vječnom i nepodijeljenom prijestolnicom. Palestinci Istočni Jerusalem žele za glavni grad svoje buduće države.

Izvor: Agencije