Zaustavljeni pregovori o podizanju limita javnog duga SAD-a

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće rekao je da postoje ‘stvarne razlike’ između stranaka po pitanju budžeta i da će ‘dalji razgovori biti teški’.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Kevin McCarthy (Reuters)

Pregovori o gornjem limitu američkog javnog duga naglo su stali, nakon što je glavni saveznik predsjedavajućeg republikanskog Zastupničkog doma Kevina McCarthya, republikanski predstavnik Garret Graves iz Louisiane rekao da je vrijeme da se “napravi pauza” u pregovorima.

Graves je izašao sa sjednice koja je trajala sat i kazao je da postoje praznine između republikanaca u Zastupničkom domu i demokratske administracije.

“Vrijeme je da se pritisne pauza, jer sjednica jednostavno nije produktivna”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ocijenio je da su pregovori postali “prosto nerazumni” i da je nejasno kada će biti nastavljeni.

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće kazao je da postoje “stvarne razlike” između stranaka po pitanju budžeta i da će “dalji razgovori biti teški”.

Krajnji rok je 1. juni

Isti zvaničnik je rekao da predsjednikov tim naporno radi na “razumnom dvopartijskom rješenju” koje može proći Zastupnički dom i Senat.

Administracija predsjednika Joea Bidena utrkuje se u sklapanju sporazuma s republikancima, na čelu s McCarthyjem, dok se nacija kreće ka potencijalnoj katastrofi zbog neplaćanja duga ako vlada ne uspije povećati limit na zaduživanje, koji sada iznosi 31.400 milijardi dolara.

Prvi juni je rok kada je Ministarstvo finansija saopćilo da će ostati bez gotovine za plaćanje vladinog duga.

Pregovarači su se sastali treći dan iza zatvorenih vrata na Capitolu, u nadi da će postići dogovor ovog vikenda, prije mogućih glasanja sljedeće sedmice.

Izvor: Agencije