WHO: Pandemija odnijela 337 miliona godina ljudskih života

Iako je pandemija službeno usmrtila gotovo sedam miliona ljudi, vjeruje se da je tačnija brojka blizu 20 miliona.

WHO je ukazao na razorne posljedice javnozdravstvene krize koju je izazvao COVID-19 (Reuters)

Približno 337 miliona godina ljudskih života izgubljeno je u prve dvije godine pandemije COVID-a 19, bolesti koja je izazvala preranu smrt miliona oboljelih, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U svome saopćenju je WHO ukazao na razorne posljedice javnozdravstvene krize koju je izazvao COVID-19, navodeći brojku od 336,8 miliona godina ljudskih života izgubljenih tokom 2020. i 2021. godine, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Preuranjena smrt

Iako je pandemija službeno usmrtila gotovo sedam miliona ljudi, vjeruje se da je tačnija brojka blizu 20 miliona. U izvještaju WHO-a se navodi kako je ne samo virus već i zdravstvena kriza koju je izazvao skratila živote miliona ljudi.

I dok je službeno zabilježeno 5,4 miliona preminulih od COVID-a 19 2020. i 2021. godine, podaci o preuranjenoj smrti govore da je u tom periodu umrlo 14,9 miliona ljudi.

“To je kao da gubite 22 godine života na svaku preranu smrt”, rekla je Samira Asma iz odjela za analitiku i bazu podataka WHO-a.

Broj izgubljenih godina života je razlika između životne dobi pojedinca i očekivanog životnog vijeka.

Upitna pouzdanost podataka

Najnoviji službeni podaci WHO-a pripisuju COVID-u 19 smrt 6,9 miliona ljudi, no brojne države nisu poslale pouzdane podatke te je WHO sklon procjeni da je od te bolesti, čiji je uzročnik virus SARS-Cov-2, umrlo najmanje 20 miliona ljudi.

Čak 44,9 posto preranih smrti dogodilo se kod osoba u dobi između 55 i 75 godina, 30,2 posto kod osoba mlađih od 55 godina te 25 posto kod starijih od 75 godina.

Izvor: Agencije