Vermont dozvolio svima iz SAD asistirano samoubistvo

Vermont je jedna od deset američkih saveznih država koja dopušta medicinski asistirano samoubistvo.

Vermont je ranije postigao sporazum sa ženom iz Connectikuta, koja ima terminalni kancer, da joj se dozvoli da iskoristi promjenu zakona o asistiranom samoubistvu (AP)

Američka savezna država Vermont postala je prva u Sjedinjenim Američkim Državama koja će zakonom dozvoliti građanima Amerike koji nemaju prebivalište u toj državi da izvrše asistirano samoubistvo, čime će se omogućiti najtežim bolesnicima da okončaju svoj život, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

U sudskom sporu od prošle godine, vlasti savezne države Oregon pristale su da ne traže više dozvolu o stalnom boravku za asistirano samoubistvo bolesnika koji boluju od neizlječive bolesti. Sud je također zatražio od oregonskog Parlamenta da ukloni taj zahtjev iz zakona, prenosi AP.

Prije nego što je Vermont zvanično uklonio zahtjev o boravištu, ta država je postigla sporazum sa ženom iz Connecticuta, koja ima terminalni kancer, da joj se dozvoli da iskoristi novu promjenu zakona o asistiranom samoubistvu.

Paralela sa liječenjem

“Zahvalni smo zastupnicima Vermonta jer su prepoznali da državne granice ne trebaju određivati da li trebate umrijeti mirno ili u agoniji”, rekla je direktorica neprofitne organizacije “Saosećanje i izbori” Kim Callinan.

Ona je napravila paralelu dodajući da pacijenti redovno idu u druge američke države da iskoriste najbolje opcije za svoje zdravlje.

“Ne postoji racionalan razlog zbog kojeg im ne bi bilo dozvoljeno da putuju u drugu zemlju da dobiju medicinsku pomoć prilikom umiranja ukoliko država u kojoj žive ne dozvoljava to”, dodala je Callinan.

Vermont je jedna od deset američkih saveznih država koja dopušta medicinski asistirano samoubistvo.

Izvor: Agencije