Parlament Kuvajta ponovo raspušten

U ovoj zaljevskoj arapskoj državi, članici OPEC-a, već dugo traje borba između vlade i izabranog parlamenta koja koči fiskalne reforme.

Parlament, izabran 2020. godine, prvi put je raspušten prošle godine, a novi je izabran u septembru (Reuters)

Parlament Kuvajta ponovo je u ponedjeljak raspušten kraljevskim ukazom, nakon što je u martu ponovo postavljen odlukom Ustavnog suda, javlja državna novinska agencija KUNA, prenosi Tanjug.

Kako javlja Reuters, kuvajtski prijestolonasljednik šeik Meshal al-Ahmad al-Sabah najavio je prošlog mjeseca da će Parlament biti raspušten i kako će u narednim mjesecima biti održani parlamentarni izbori.

U ovoj zaljevskoj arapskoj državi, članici OPEC-a, već dugo traje borba između vlade i izabranog parlamenta koja koči fiskalne reforme, navodi britanska agencija.

Ostavka premijera

Parlament, izabran 2020. godine, prvi put je raspušten prošle godine, a novi je izabran u septembru. Rezultate tih izbora u martu je poništio Ustavni sud, koji je raspustio skupštinu izabranu 2022. i ponovo uspostavio saziv izabran 2020. godine.

Premijer šeik Ahmad Nawaf al-Sabah, emirov sin, u januaru je podnio ostavku svoje vlade zbog trvenja sa parlamentom izabranim 2020. Ponovo je postavljen u martu, a članovi vlade trebaju biti imenovani ovog mjeseca.

Izvor: Agencije