Muslimanskom gradonačelniku zabranjen ulazak na proslavu Bajrama u Bijeloj kući

Gradonačelnik Mohamed Khairullah bio je otvoreni kritičar zabrane ulaska u SAD građanima iz nekoliko većinski muslimanskih zemalja koje je bio nametnuo bivši predsjednik Donald Trump.

Gradonačelnik Khairullah na obilježavanju godišnjice terorističkih napada 11. septembra (Facebook)

Tajna služba Sjedinjenih Američkih Država spriječila je muslimanskog gradonačelnika Prospect Parka u saveznoj državi New Jersey da prisustvuje proslavi Bajrama u Bijeloj kući s predsjednikom Joeom Bidenom kako bi se obilježio kraj muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

Malo prije nego što je trebao stići u Bijelu kuću na proslavu Bajrama u ponedjeljak, gradonačelnik Mohamed Khairullah rekao je da je primio poziv iz Bijele kuće u kojem se navodi da mu tajna služba nije odobrila ulazak i da ne može prisustvovati proslavi, gdje je Biden održao govor stotinama gostiju.

Rekao je da službenik Bijele kuće nije objasnio zašto mu je Tajna služba blokirala ulazak. Khairullah (47), obavijestio je ogranak Vijeća za američko-islamske odnose u New Jerseyu nakon što mu je rečeno da mu neće biti dopušteno prisustvovati događaju.

Ova organizacija je pozvala Bidenovu administraciju da prekine FBI-evo širenje informacija iz onoga što je poznato kao “set podataka za provjeru terorizma” koji uključuje stotine hiljada pojedinaca. Organizacija je obavijestila Khairullaha da se osoba s njegovim imenom i datumom rođenja nalazi u bazi podataka koji su njezini advokati dobili 2019.

Khairullah je bio otvoreni kritičar zabrane ulaska u SAD građanima iz nekoliko većinski muslimanskih zemalja koju je bio nametnuo bivši predsjednik Donald Trump. Također je putovao u Bangladeš i Siriju kako bi se bavio humanitarnim radom sa Sirijsko-američkim medicinskim društvom i Udruženjem Watan.

“Ostavo sam zbunjen, šokiran i razočaran”, rekao je Khairullah u telefonskom intervjuu dok se vraćao kući.

“Nije stvar u tome što ‘nisam stigao na zabavu’. To je razlog zašto nisam otišao. I to je spisak na kojem sam zbog mog identiteta. I ne mislim da bi najviši ured u Sjedinjenim Američkim Državama trebao odustati od takvog profiliranja”, rekao je.

Glasnogovornik Tajne službe Anthony Guglielmi potvrdio je da Khairullahu nije dopušten ulazak u kompleks Bijele kuće, ali je odbio reći zašto.

“Iako nam je žao zbog neugodnosti koje je ovo moglo prouzročiti, gradonačelniku nije dopušten ulazak u kompleks Bijele kuće te večeri”, rekao je Guglielmi u izjavi. “Nažalost, nismo u mogućnosti dalje komentirati specifična zaštitna sredstva i metode koje se koriste za provođenje naših sigurnosnih operacija u Bijeloj kući.”

Bijela kuća je odbila komentirati.

‘Osjećali smo se vrlo bespomoćno’

Selaedin Maksut, izvršni direktor ogranka Vijeća za američko-islamske odnose u New Jerseyju, nazvao je ovaj potez “posve neprihvatljivim i uvredljivim”.

“Ako se ovakvi incidenti događaju visoko-profiliranim i cijenjenim američkim muslimanskim ličnostima poput gradonačelnika Khairullaha, postavlja se pitanje: Šta se događa s muslimanima koji nemaju pristup i vidljivost koju ima gradonačelnik?”, pita se Maksut.

Khairullah je rekao da su ga vlasti zaustavile 2019. godine, da su ga tri sata ispitivali na međunarodnom aerodromu John F Kennedy u New Yorku, te da su ga pitali poznaje li neke “teroriste”. Incident se dogodio kada se vraćao u Sjedinjene Američke Države nakon porodične posjete Turskoj, gdje njegova supruga ima porodicu.

Drugom prilikom je rekao da je kratko zadržan na američko-kanadskoj granici dok se s porodicom vraćao u zemlju.

Organizacija je rekla da je Khairullah pomogao Demokratskoj stranci New Jerseyja prikupiti imena lokalnih muslimanskih vođa koje će pozvati na proslavu Bajrama u Bijeloj kući, a tokom vikenda je bio gost na događaju u vili guvernera New Jerseyja.

Khairullah je rođen u Siriji, ali je njegova porodica raseljena zbog represije vlade Hafeza al-Assada početkom 1980-ih. Njegova je porodica pobjegla u Saudijsku Arabiju prije nego što se preselila u New Jersey 1991. Od tada tamo živi.

Američki državljanin postao je 2000, a 2001. izabran je za svoj prvi mandat gradonačelnika. Također je proveo 14 godina kao dobrovoljni vatrogasac.

Khairullah je rekao da je sedam puta putovao u Siriju s organizacijama za humanitarnu pomoć od 2012. do 2015. dok je građanski rat pustošio veći dio zemlje.

“Ja sam Sirijac, i znate, bilo je vrlo teško vidjeti ono što smo gledali na TV-u i društvenim mrežama, a ne odazvati se kako bismo pomogli ljudima”, rekao je. “Mislim, osjećali smo se vrlo bespomoćno.”

Izvor: Agencije