Khader Adnan preminuo u izraelskom zatvoru nakon 87-dnevnog štrajka glađu

Izraelske vlasti su navele da je Adnan “odbio da se podvrgne medicinskim testovima i ponuđenu medicinsku pomoć”.

Adnanov advokat je optužio Izrael za medicinski nemar (Reuters(

Khader Adnan, pripadnik palestinske ekstremističke grupe Islamski džihad koji je u Izraelu optužen za terorizam, preminuo je u izraelskom zatvoru nakon 87-dnevnog štrajka glađu, saopštile su zatvorske vlasti, prenosi Tanjug.

Izraelske vlasti su navele da je Adnan “odbio da se podvrgne medicinskim testovima i ponuđenu medicinsku pomoć”, prenosi Reuters.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, on je rano jutros pronađen bez svijesti u svojoj ćeliji, potom je prevezen u bolnicu gdje je, nakon više neuspjelih pokušaja reanimacije, konstatovano da je preminuo.

Adnanov advokat optužio je Izrael za medicinski nemar.

‘Neadekvatna pomoć’

“Nakon 36 dana od Adnanovog hapšenja, tražili smo da bude premješten u civilnu bolnicu, gdje se njegovo zdravstveno stanje može pravilno nadzirati. Nažalost, izraelske zatvorske vlasti bile su nepopustljive i odbile su naš zahtjev”, uzjavio je advokat Jamil Al-Khatib.

Ubrzo nakon što je saopšteno da je Adnan preminuo, u pograničnim zajednicama u izraelskom dijelu Pojasa Gaze oglasile su se sirene, a stanovnici su u trku bježali u skloništa.

Izraelska vojska je kasnije saopštila da su ispaljene tri rakete iz Pojasa Gaze prema izraelskoj teritoriji, koje su pale u nenaseljene oblasti.

Izvor: Agencije