Izraelski udari na sirijski aerodrom, poginuo vojnik

Sirijska agencija SANA navela je kako su još petorica vojnika ranjena, kako aerodrom ne radi i da su napadnuti i drugi ciljevi oko Halepa.

Aerodrom u Halepu bio je ključno mjesto za isporuku pomoći Siriji poslije zemljotresa 6. februara (Reuters)

Sirijski vojnik ubijen je protekle noći u izraelskim zračnim udarima na međunarodni aerodrom u gradu Halepu na sjeveru Sirije, javili su državni mediji, prenosi Beta pozivajući se na Reuters.

Pozivajući se na vojnog zvaničnika, sirijska državna novinska agencija SANA navela je kako su još petorica vojnika ranjena, kako aerodrom ne radi i da su napadnuti i drugi ciljevi oko Halepa.

Katastrofalni potresi

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na izvještaje o tim napadima.

Aerodrom u Halepu bio je ključno mjesto za isporuku pomoći Siriji poslije zemljotresa 6. februara koji je pogodio i tu državu i Tursku, a poginulo je više od 50.000 ljudi, uključujući više od 6.000 u Siriji.

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji navela je kako je cilj izraelskog napada bilo skladište oružja kraj aerodroma, te da je gađan i vojni aerodrom kraj Halepa, mada sirijski državni mediji nisu o tome izvijestili.

U martu je izraelska vojska u dva navrata napala aerodrom u Halepu zbog čega je bio zatvoren nekoliko dana.

Uništeno skladište oružja

Izrael je zaprijetio kako će zaustaviti iransko učvršćivanje na svojoj sjevernoj granici i izveo više napada na ciljeve u dijelovima susjedne Sirije koje kontrolira Vlada u Damasku, ali rijetko preuzima odgovornost.

U subotu je agencija SANA javila kako je u izraelskim udarima iz zraka na provinciju Homs ranjeno troje civila i kako je izbio požar na civilnoj benzinskoj pumpi.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopćila da je uništeno skladište oružja koje pripada proiranskom libanskom Hezbollahu na vojnom aerodromu.

Izvor: Agencije