DeSantisov odbor odobrio tužbu protiv Disneya

Disney traži od sudije da poništi guvernerovu odluku o preuzimanju distrikta tematskog parka koji je Disney kontrolirao prethodnih 55 godina.

Trzavice između Disneya i DeSantisa traju već duže vrijeme (Reuters)

Nekoliko dana nakon što je Disney tužio guvernera Floride saveznom sudu za ono što je opisao kao odmazdu za protivljenje takozvanom državnom zakonu “Nemoj reći gay”, članovi upravnog odbora Disney Worlda – sastavljenog od osoba koje je imenovao guverner Ron DeSantis – odobrili su u ponedjeljak tužbu protiv diva zabavne industrije.

Članovi Central Florida Tourism Oversight Districta glasali su jednoglasno da tuže Disney državnom sudu u Orlandu, kao i da se brane na saveznom sudu u Tallahasseeju gdje je zabavna kompanija podnijela tužbu prošle srijede.

Disneyeva tužba protiv guvernera, odbora i njegovih pet članova traži od sudije da poništi guvernerovo preuzimanje distrikta tematskog parka koji je prethodno kontrolirao Disney 55 godina.

“Tražit ćemo pravdu u vlastitom dvorištu”, rekao je Martin Garcia, predsjednik Okruga za nadzor turizma centralne Floride.

Novinska agencija Associated Press poslala je u ponedjeljak ujutro e-mail dužnosnicima Disneyja tražeći komentar.

Brojne kritike

Disney je podnio tužbu prošle sedmice nakon što je nadzorni odbor kojeg je imenovao DeSantis izglasao poništavanje ugovora koji je kompaniji dao ovlasti nad dizajnom i odlukama o izgradnji u svojim prostranim posjedima u blizini Orlanda.

Disneyjeva tužba bila je posljednji plotun u više od godinu dana staroj svađi između Disneya i DeSantisa koja je pogodila guvernera kritikama dok se priprema pokrenuti očekivanu predsjedničku kandidaturu u nadolazećim mjesecima.

DeSantis, koji se predstavlja kao republikanski „vatrogasac“ koji je sposoban vješto provoditi svoju konzervativnu agendu bez drame, strmoglavo je zaronio u sukob s omiljenom kompanijom i glavnim pokretačem turizma, dok poslovni čelnici i suparnici Bijele kuće kritikuju njegovo stajalište kao odbacivanje načela konzervativizma.

Borba je započela prošle godine nakon što se Disney, suočen sa značajnim pritiskom, javno usprotivio državnom zakonu koji zabranjuje predavanja o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u ranim razredima, politici koju kritičari nazivaju “Nemoj reći gay”.

Za kaznu, DeSantis je preuzeo samoupravni distrikt Disney Worlda i imenovao novi nadzorni odbor koji će nadzirati općinske službe u rasprostranjenim tematskim parkovima. Ali prije nego što je došao novi odbor, kompanija je progurala 11-satni sporazum koji je novim nadzornicima oduzeo većinu njihovih ovlasti.

Politički rizik

DeSantisov sukob s Disneyem bio je u centru njegovih govora dok je bio na turneji po Sjedinjenim Američkim Državama uoči svoje očekivane predsjedničke kandidature. Ali kako se bitka zaoštravala, donijela je sve veći politički rizik.

Bivši predsjednik Donald Trump, favorit za republikansku nominaciju, žestoko je osudio DeSantisov stav, rekavši na društvenim mrežama da guverner “uništava Disney” i upozorio da će kompanija smanjiti svoja ulaganja na Floridi.

Spor se čak spominjao tokom subotnje večere dopisnika iz Bijele kuće s demokratskim predsjednikom Joe Bidenom koji se našalio da ima pripremljene DeSantisove šale, ali “Mickey Mouse me je prebio” i stigao prvi.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada