Austrijska desnica za ‘narodnog kancelara’

Sa druge strane, u Socijaldemokratskoj partiji (SPOe) trenutno se tri kandidata bore za stranačku podršku.

Očekivalo se kako će Rendi-Wagner predvoditi stranku na izborima u jesen 2024. godine, ali je dobila dva rivala (Reuters)

Praznik rada protekao je u Austriji u znaku borbe kandidata koji pretendiraju na poziciju lidera političkog bloka lijevog centra i najave lidera krajnje desnice (FPOe) Herberta Kickla da će se kandidirati za položaj “narodnog kancelara”, prenosi agencija Tanjug.

Borba tri kandidata

U Socijaldemokratskoj partiji (SPOe) trenutno se tri kandidata bore za stranačku podršku, a predsjednica SPOe Pamela Rendi-Wagner poručuje kako krajnji cilj mora biti da “Austrija konačno, ponovo dobije federalnu vladu predvođenu socijaldemokratima”, navodi portal Euractiv.

Očekivalo se kako će Rendi-Wagner predvoditi stranku na izborima u jesen 2024. godine, ali njenu lidersku poziciju osporio je najprije njen konzervativniji suparnik Hans Peter Doksozil, a potom se na listu kandidata uključio i Andreas Babler, gradonačelnik Traiskirchena, ljevičar popularan u partijskoj bazi.

Dok Babler ističe kako je “potreban povratak socijaldemokratije”, Doksozil poručuje glasačima kako se “u životu mora riskirati”.

Ime rezervirano za Hitlera

S druge strane, krajnje desničarska stranka FPOe demonstrirala je političko jedinstvo.

U govoru pred 5.000 pristalica koje su uzvikivali njegovo ime, šef stranke FPOe Kickl poručio je kako će postati “narodni kancelar”, zvanje za koje historičari kažu da je nekada bila rezervirano za Adolfa Hitlera.

“Nešto se veliko osjeća u zraku. Vrijeme je za potpuno okretanje prema narodu i od elita”, rekao je Kickl.

Izvor: Agencije