Xi predstavio veliki plan razvoja centralne Azije

Kina se svojim angažmanom postavila na čelo utrke za politički utjecaj i resurse u energetski bogatoj regiji, gdje je Rusija zaokupljena ratom u Ukrajini, a američko prisustvo u regiji se smanjilo.

Obećanja podrške i saradnje na dvodnevnom samitu predstavljat će kontrast 'negativnoj' slici Kine koja će biti predstavljena na samitu čelnika G7 u Japanu, ocjenjuje Reuters (Reuters)

Kineski predsjednik Xi Jinping predstavio je veliki plan za razvoj centralne Azije, od izgradnje infrastrukture do jačanja trgovine, preuzimanjem nove vodeće uloge u regiji koja je tradicionalno bila ruska sfera utjecaja.

Kina je spremna koordinisati razvojne strategije s Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom i Uzbekistanom i unapređivati modernizaciju svih, rekao je Xi u obraćanju na samitu Kine i centralne Azije u sjeverozapadnoj Kini, piše Reuters, prenosi Hina.

“Ovaj je samit dodao novi poticaj razvoju i revitalizaciji šest zemalja i ubrizgao snažnu pozitivnu energiju u regionalni mir i stabilnost”, rekao je Xi kasnije na konferenciji za novinare sa svojim centralnoazijskim kolegama.

“Zajedno ćemo poticati novu paradigmu duboko komplementarne saradnje na visokom nivou u kojoj svi dobivaju”, dodao je.

Energetski bogata regija

Kina se svojim angažmanom postavila na čelo utrke za politički utjecaj i energetske resurse u energetski bogatoj regiji, gdje je Rusija zaokupljena ratom u Ukrajini, a američko prisustvo u regiji se smanjilo.

Pet bivših sovjetskih republika, s mrežom trgovačkih koridora, nudi Kini alternativne smjerove za prijevoz goriva, hrane i druge robe u slučaju poremećaja.

Obećanja podrške i saradnje na dvodnevnom samitu predstavljat će kontrast “negativnoj” slici Kine koja će biti predstavljena na samitu čelnika G7 u Japanu u petak, ocjenjuje Reuters.

Kineska potpora centralnoj Aziji se, također, čini kao protuteža američkim optužbama za njenu diplomatiju prisile.

Xi je rekao da bi Kina i zemlje centralne Azije trebale produbiti povjerenje i ponuditi “jasnu i snažnu podršku” temeljnim interesima kao što su suverenitet, nezavisnost, nacionalno dostojanstvo i dugoročni razvoj.

Nije spomenuo Ukrajinu koja je kao i centralnoazijske države bila dio Sovjetskog Saveza.

“Kina je spremna pomoći centralnoazijskim zemljama da poboljšaju provedbu zakona, sigurnost i izgradnju odbrambenih sposobnosti”, rekao je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada