UNICEF: Blizu 16 miliona djece u Afganistanu gladno ide na počinak

Povratak talibana na vlast praćen je prekidom međunarodne financijske pomoći i ostavio je tu razorenu zemlju u ekonomskoj, humanitarnoj krizi i krizi ljudskih prava.

UN-ova agencija za djecu UNICEF upozorila je danas na “dječiju krizu“ u Afganistanu s gotovo 16 miliona djece koja idu u krevet gladna (EPA)

Agencija UN-a za djecu UNICEF upozorila je na “dječju krizu“ u Afganistanu s blizu 16 miliona djece koja idu u krevet gladna, javlja Anadolija.

“Nemaju čistu vodu da ugase žeđ, niti krevete i pokrivače na kojima bi spavali“, rekao je novinarima Fran Equiza, predstavnik UNICEF-a u Afganistanu.

Povratak talibana na vlast u Afganistanu 15. augusta 2021. godine praćen je prekidom međunarodne financijske pomoći i ostavio je tu razorenu zemlju u ekonomskoj, humanitarnoj krizi i krizi ljudskih prava.

Ublažiti patnju djece

U UNICEF-u predviđaju da će i naredne godine u Afganistanu s akutnom pothranjenošću biti suočeno oko 2,3 miliona djece.

“Djeca od šest godina u opasnim su uvjetima i primorani na rad kako bi roditeljima pomogli staviti malo hrane na stol. Previše ih živi u strahu od nasilja ili ranog braka. Previše ih je opterećeno težinom dvostruke odgovornosti. Previše je ljudi zaboravilo da je Afganistan dječja kriza“, rekao je Equiza.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne u ublažavanju patnje djece.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada