Tunis postaje ‘tempirana bomba’ dok predsjednik Saied ruši opoziciju

Stručnjaci i rodbina pritvorenih političara kažu da se u Tunisu vodi bitka između demokratije i diktature.

Demonstranti na protestu protiv tuniskog predsjednika Kaisa Saieda na godišnjicu pobune 2011. u Tunisu (Zoubeir Souissi/Reuters)

Intenziviranje slamanja opozicijskih čelnika i kritičara u Tunisu ugrožava društvo i prijeti povratkom autokracije, godinama nakon što su protesti u toj sjevernoafričkoj zemlji pokrenuli revolucionarne lančane reakcije u cijeloj regiji, upozorava grupa stručnjaka, aktivista i rodbina uhapšenih.

U ponedjeljak je Rached Ghannouchi, predsjednik Ennahdhe koji je uhapšen u aprilu, osuđen u odsutnosti nakon što je proglašen krivim po optužbama za poticanje.

Njegova stranka, pokret samozvanih “muslimanskih demokrata”, pojavila se 2011. kao najveća grupa na prvim parlamentarnim izborima nakon uklanjanja Zine El Abidine Ben Alija, osvojivši 37 posto glasova.

Međutim, otkako je preuzeo vlast 2021. predsjednik Kais Saied, koji se kandidirao kao nezavisni društveni konzervativac, vršio je pritisak na političare Ennahde i svoje kritičare.

Od februara je navodno uhapšeno više od 20 disidenata, aktivista, novinara i opozicionara.

Pritvoreni su optuženi za razne optužbe, od kojih se neki odnose na sigurnost, ali aktivisti i stručnjaci kažu da su optužbe često izmišljene i da Saied jednostavno bezbrižno progoni svoje kritičare.

Anas Altikriti, voditelj savjetodavnog tijela Fondacije Cordoba, fokusirane na odnose između muslimanskog svijeta i zapadnih nacija, rekao je na forumu u četvrtak u Londonu da, iako je ‘Arapsko proljeće’ bilo jedan od “najtransformativnijih trenutaka ovog stoljeća”, događaji sada u Tunisu “ubijaju” njegove posljednje ostatke.

‘Smrtonosni koktel’

Ghannoushijeva kći Soumaya prisustvovala je raspravi i rekla da je Saied malo po malo “proždirao” tunisku demokratiju.

“Tunis je danas koktel kriza, političkih, društvenih, finansijskih, ekonomskih, njihov smrtonosni koktel koji svakog trenutka prijeti eksplozijom”, rekla je.

“Saied hrani naciju retorikom mržnje i stvara krizu kako bi odvratio naciju”, dodala je. “To je razlika između normalnog i populističkog diktatora.”

“Jedina nada za Tunižane danas je prijeći na drugu stranu Sredozemnog mora, baciti se u čamce smrti i potražiti bijeg pod svaku cijenu.”

Demonstranti protestuju protiv tuniskog predsjednika Zine El Abidine Ben Alija u Tunisu 2011. godine (Zohra Bensemra/Reuters)

Ennahda je osudila “nepravednu odluku” protiv Ghannoushija i drugih političara, poput zastupnika Saida Ferjanija koji je uhapšen u februaru, rekavši da se tim potezima prikriva ekonomska i finansijska kriza koja vodi Tunis prema bankrotu.

Seifeddine Ferjani, sin zatvorenog političara, rekao je: “Postoje duboko zabrinjavajući znakovi za funkcioniranje Tunisa, kao što je korištenje protuterorističkih odreda za hapšenje liberalnih disidenata, socijalističkih disidenata.”

“Mislim da je Tunis tempirana bomba i opasnost je nedovoljno zastupljena u javnosti.”

‘Državni udar’

Konzervativni britanski parlamentarac Crispin Blunt bio je domaćin rasprava, u kojima je, također, učestvovao Rodney Dixon KC, britanski advokat koji vodi slučaj čiji je cilj sankcioniranje Saieda.

Nekoliko vodećih političkih osoba optužilo je Saieda za državni udar, jer je prešao na vladavinu dekretom prije ponovnog pisanja ustava.

U videoporuci objavljenoj na Facebooku prošlog mjeseca Ghannouchi je rekao: “Suočavamo se s još jednom epizodom političkog targetiranja putem sudskih sredstava.”

“Nemamo problem s pravosuđem, ali imamo s diktaturom. Bitka u zemlji vodi se između demokratije i diktature koja želi konfiscirati tekovine naše blagoslovljene revolucije.”

Soumaya je rekla za Al Jazeeru da je njen otac, koji je uhapšen 27. noći ramazana, jednog od najsvetijih datuma muslimanskog kalendara, bio “dobrog zdravlja” i da ga je njena majka mogla posjetiti.

“Nije mu prvi put u zatvoru. Do sada je bio u zatvoru tokom vladavine tri diktatora”, rekla je.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada