Službeni rezultati: Edrogan 49,52, Kilicdaroglu 44,88 posto

Pošto nijedan kandidat u prvom krugu nije dobio podršku do proste većine, o pobjedniku turskih predsjedničkih izbora odlučit će drugi krug 28. maja.

Recepa Tayyipa Erdogana je od pobjede u prvom krugu dijelilo manje od pola posto glasova (Reuters)

U Službenom listu Republike Turske u petak je objavljena odluka Vrhovne izborne komisije (YSK) te zemlje o konačnim rezultatima predsjedničkih izbora održanih 14. maja.

U odluci piše da je aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kandidat Partije razvoja i pravde (AKP), osvojio 49,52 posto glasova, manje od većine potrebne za pobjedu u prvom krugu.

Njegov najjači protukandidat, Kemal Kilicdaroglu iz Narodne republikanske partije (CHP), kandidat ujedinjene opozicije, osvojio je 44,88 posto glasova, prenosi Anadolija.

Borba Erdogana i Kilicdaroglua

Za Sinana Ogana odlučilo se 7,17 posto glasača, dok je za Muharrema Incea, koji je nekoliko dana prije izbora objavio da je povukao kandidaturu, glasalo 0,43 posto birača.

(Anadolija)

Pošto nijedan kandidat nije dobio podršku do proste većine, bit će održan drugi krug, u kojem će birači imati mogućnost glasati za jednog od dva kandidata s najvećim brojem glasova u prvom krugu, Erdogana ili Kilicdarogluaa.

Drugi krug predsjedničkih izbora bit će održan 28. maja.

Izvor: Agencije