Senator Tim Scott objavio republikansku predsjedničku nominaciju

Senator iz Južne Karoline odbacuje ideju da rasizam ostaje snažna sila u društvu te je kandidaturu i izdizanje iz generacijskog siromaštva iznio kao ostvarenje sna mogućeg samo u Americi.

Tim Scott objavio ulazak u predsjedničku bitku (EPA)

Senator Tim Scott iz Južne Karoline podnio je u petak dokumentaciju za ulazak u republikansku predsjedničku utrku 2024. godine.

Agencija AP navodi kako je Scottova nominacija svojevrsni test može li optimističnija vizija budućnosti Amerike imati odjeka kod birača GOP-a, koji su posljednjih godina uzdizali stranačke svađalice poput Donalda Trumpa, Rona DeSantisa…

Jedini Afroamerikanac republikanac u Senatu učinio je djedov rad na poljima pamuka na američkom jugu temeljem svog političkog identiteta.

Scott odbacuje ideju da rasizam ostaje snažna sila u društvu te je kandidaturu i izdizanje iz generacijskog siromaštva iznio kao ostvarenje sna mogućeg samo u Americi.

Trebao bi službeno objaviti kandidaturu u ponedjeljak, na Univerzitetu Charleston Southern, privatnom baptističkom koledžu na kojem je i diplomirao u rodnom gradu North Charleston.

Scott je već zakazao početak emitiranja TV oglasa u državama prijevremenog glasanja Iowi i New Hampshireu početkom sljedeće sedmice, što je najznačajniji trošak oglašavanja potencijalnog ili službenog kandidata u ranim fazama nominacijske kampanje 2024. godine.

Moja životna priča opovrgava njihove laži

Scott se pokušava fokusirati na teme koje daju nadu i izbjegava jezik koji izaziva podjele kako bi se razlikovao od politike utemeljene na pritužbama koju preferiraju oni koji vode GOP, poput bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i guvernera Floride Rona DeSantisa, koji još nije zvanično ušao u utrku, ali očekuje se da će to učiniti uskoro.

Senator odbija “uokviriti” vlastitu životnu priču oko rasne nejednakosti u zemlji.

Insistira na tome da oni koji se ne slažu s njegovim stavovima o tom pitanju pokušavaju “naoružati rasu da nas podijele” te da “moja životna priča opovrgava njihove laži”.

Tokom posjete Iowi u februaru, gdje se održavaju prve predsjedničke nominacijske borbe Republikanske stranke, Scott je govorio o “novom američkom buđenju” ukorijenjenom u saradnji.

“Vidim budućnost u kojoj će zdrav razum ponovno izgraditi zajedničku osnovu, u kojoj ćemo stvoriti pravo jedinstvo, ne kompromitirajući naš konzervativizam, već pridobijajući obraćenike na naš konzervativizam”, rekao je.

Scott ima svoje granice; tokom tog putovanja bunio se protiv političke korektnosti na gotovo isti način kao Trump i DeSantis.

‘Recite svakom bijelom djetetu da su tlačitelji’

“Da ste željeli plan za uništenje Amerike, nastavili biste raditi upravo ono što je [demokratski predsjednik] Joe Biden dopustio krajnjoj ljevici da čini našoj zemlji u posljednje dvije godine”, kazao je.

“Recite svakom bijelom djetetu da su tlačitelji. Recite crnoj i smeđoj djeci da je njihova sudbina žaljenje, a ne veličina.”

Scott često govori o svojim  korijenima.

Odgojila ga je samohrana majka, koja je dugo radila kao medicinska sestra, kako bi zbrinula njega i njegovog brata nakon razvoda od njihovog oca.

Scott, koji sebe opisuje kao “neuglednog” studenta, diplomirao je političke nauke na Univerzitetu Charleston Southern prije nego što je otvorio osiguravajuću kompaniju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada