Mitsotakis želi novi mandat na neizvjesnim izborima u Grčkoj

Konzervativni premijer u odlasku Kyriakos Mitsotakis ima prednost od otprilike šest posto nad najbližim rivalom, ljevičarskim bivšim premijerom Alexisom Tsiprasom.

Grci izlaze u nedjelju na najneizvjesnije nacionalne izbore u posljednjem desetljeću, koji će vjerovatno dovesti do dodatnih izbora (EPA)

Grci izlaze u nedjelju na najneizvjesnije nacionalne izbore u posljednjem desetljeću koji će vjerovatno dovesti do dodatnih izbora, prenosi Hina.

Konzervativni premijer u odlasku Kyriakos Mitsotakis ima prednost od otprilike šest posto nad najbližim rivalom, ljevičarskim bivšim premijerom Alexisom Tsipras.

No prema izbornim pravilima proporcionalne zastupljenosti, ne očekuje se da će ijedna stranka pobijediti s dovoljno velikom razlikom da osigura apsolutnu većinu u parlamentu s 300 mjesta.

Moguće je da će Grčka imati naknadne izbore početkom jula i koristiti novi sistem koji bi pobjedniku dodijelio dodatna mjesta u parlamentu.

Smanjivanje poreza

Mitsotakis, koji u kampanji obećava četiri godine smanjenja poreza, oživljavanje turizma i stabilan rast, upozorio je da bi uskraćivanje snažnog mandata njegovoj Novoj demokratiji dovelo do “paralize” u jeku međunarodne neizvjesnosti.

“Trenutno nema drugog vjerodostojnog prijedloga izuzev samostalne Nove demokratije (vlade)”, rekao je 55-godišnjak za list Kathimerini prošle sedmice.

Tsipras i njegova stranka Siriza obećali su vratiti povjerenje u zemlju potresenu skandalom zbog prisluškivanja koje su provodile sigurnosne službe i najgorom željezničkom nesrećom u Grčkoj u februaru u kojoj je poginulo 57 ljudi.

Tsipras je 2015. godine vodio teške pregovore s Evropskom unijom koji su Grčku gotovo izbacili iz eurozone.

“Demokratija uzvraća udarac kako bi srušila truli režim koji nama vlada”, rekao je 48-godišnji ljevičar na izbornom skupu u nedjelju.

Borba za javni interes

“(Mitsotakis) ne mari za mnoge, samo za moćne”, rekao je Tsipras.

Bili su potrebni uzastopni izbori 2012. godine prije nego što se mogla formirati koalicijska vlada Nove demokratije, socijalističke stranke Pasok i danas nepostojeće lijeve stranke Dimar.

Sada se grčka socijalistička stranka Pasok-Kinal koju je osnovao politički veteran Andreas Papandreou smatra potencijalnim koalicijskim saveznikom i Mitsotakisu i Tsiprasu.

No čelnik stranke, bivši eurozastupnik Nikos Androulakis nije htio podržati ni jednog od svoja dva protukandidata za premijera.

“Borit ćemo se protiv svakoga ko potkopava javni interes”, rekao je Androulakis.

Povećanje minimalne plaće

Mitsotakisova stranka Nova demokratija obećala je daljnje povećanje mjesečne minimalne plaće na 1.000 eura, smanjenje nezaposlenosti i velika ulaganja u nedovoljno finansiran javni zdravstveni sistem Grčke opterećen u pandemiji korona virusa.

“Uvijek sam vjerovao da su potrebna dva četverogodišnja mandata da neko promijeni Grčku”, rekao je Mitsotakis u aprilu.

Tsipras je obećao da će se boriti protiv inflacije, a za to krivi domaće “kartele”. Najavio je da će povećati javnu potrošnju na obrazovanje i povećati plaće državnim službenicima i zdravstvenim radnicima.

“Grčka ima bugarske plaće i britanske cijene”, rekao je Cipras prošle sedmice.

Svaki deseti Grk ne zna za koga će glasati, a mnogi kažu da su razočarani politikom.

Mnogi neodlučni

“Prvi put u životu još nisam odlučio za koga ću glasati. Možda ću ubaciti prazan listić”, rekao je 30-godišnji Andreas, bivši pristaša Sirize.

“Ko misli na nas? Obećanja (iz kampanje) se ne ispunjavaju i naš svakodnevni život iz godine u godinu postaje sve gori”, rekao je 62-godišnji Nikos Dimitriadis i požalio se da im mirovina ne potraje cijeli mjesec.

Mitsotakis nikad nije izgubio od Tsiprasa. Pobijedio ga je tri puta – na nacionalnoj, lokalnoj i evropskoj razini.

“Kad smo u Sjedinjenim Američkim Državama igrali košarku, bilo je ‘izgubio si i ispao si'”, ismijavao je Micotakis svog protivnika prošle sedmice.

Gotovo 10 miliona Grka ima pravo glasa, a gotovo 440.000 16-godišnjih Grka glasat će prvi put.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada