Michel: U interesu EU-a je ‘stabilna konstruktivna’ saradnja s Kinom

S obzirom na ulogu u međunarodnoj zajednici i veličinu njene ekonomije, Kina ima posebnu odgovornost u svijetu i mora igrati prema međunarodnim pravilima, poručio je Michel.

Michel: Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da je u interesu Evropske unije da održi “stabilnu i konstruktivnu” saradnju s Kinom, jer se Grupa sedam (G7) sastala kako bi razmotrila kinesku “ekonomsku prinudu” i druge brige.

Očekuje se da će čelnici G7, koji se od petka okupljaju u japanskom gradu Hirošimi, objaviti saopćenje s “odjeljkom specifičnim za Kinu”, navodeći pitanja koja uključuju “ekonomsku prinudu i ostalo neprimjereno ponašanje”, rekao je američki zvaničnik.

Čelnici G7 fokusiraju se na to kako da upozore drugu po snazi svjetsku ekonomiju na ono što vide kao prijetnju globalnim lancima nabavke i ekonomskoj sigurnosti bez otuđenja moćnog i važnog trgovinskog partnera.

EU želi “izbjeći rizik da bi se smanjile prevelike ovisnosti i diverzificiranja kako bi se pozabavila nepoštenim praksama”, rekao je Michel na brifingu za novinare u Hirošimi, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

‘Odgovornost Kine u svijetu’

“Stabilni i konstruktivni odnosi s Kinom su u našem zajedničkom interesu”, rekao je.

“S obzirom na ulogu u međunarodnoj zajednici i veličinu njene ekonomije, Kina ima posebnu odgovornost u svijetu i mora igrati prema međunarodnim pravilima”, kazao je.

Kina je tradicionalno jedan od najvećih trgovinskih partnera Rusije, zahvaljujući energetici, a Rusija je povećala svoje oslanjanje na Kinu u pogledu državnih prihoda od izvoza nakon što su zapadni kupci prekinuli veze nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Michel je pozvao Kinu da iskoristi utjecaj na svog susjeda kako bi okončao rat u Ukrajini.

“Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju”, rekao je Michel.

Kina je od februara promovirala prijedlog od 12 tačaka za političko rješenje ukrajinske krize.

Izvor: Agencije