Mediji: Otkriveno Putinovo tajno nuklearno skrovište na Crnom moru

Tajno skrovište je otkriveno greškom, kada je ruska izvođačka kompanija objavila sporne planove za luksuznu palaču na svojoj web-stranici, piše ‘Business Insider’.

Arhitektonski planovi koje je sajt objavio otkrivaju detalje utvrđenog bunkera izgrađenog ispod palače (Al Jazeera)

Business Insider objavio je nacrte za, kako kaže, tajni bunker izgrađen ispod luksuzne palače ruskog predsjednika Vladimira Putina s pogledom na Crno more, što pokazuje koliko dugo je ruski čelnik bio fokusiran na mogućnost nuklearnog sukoba.

Kako portal navodi, tajno skrovište je otkriveno greškom, kada je ruska izvođačka kompanija objavila sporne planove za luksuznu palaču na svojoj web-stranici, u okviru prezentacije projekata koje je uspješno završila početkom 2010. godine.

Planovi koje je objavila sada ugašena ruska kompanija Metro Style, a u srijedu ih je ponovno objavio Business Insider, prikazuju podzemni kompleks ispod Putinove palače, koji se sastoji od dva odvojena tunela, što je već ranije otkriveno u istrazi koju je proveo Aleksej Navaljni, te je svojevremeno izazvalo buru u Rusiji.

Palača okružena sa 17.000 hektara šume

Američki portal je istakao da su, uprkos svom luksuzu koji je na raspolaganju u “carskoj palači” i utvrđenjima koja je čine zaštićenom, graditelji velikog Putinovog crnomorskog kompleksa zanemarili jedan ključan detalj: nisu uspjeli sakriti planove koji pokazuju sisteme dva tunela ispod kompleksa palače, iako se pretpostavljalo da će se državni sigurnosni aparat boriti svim silama da ih sačuva u tajnosti.

Arhitektonski planovi koje je sajt objavio otkrivaju detalje utvrđenog bunkera izgrađenog ispod Putinove palače.

Sastoji se od dva odvojena tunela povezana liftom, koji se spušta otprilike na dubinu od 50 metara ispod zemlje.

Također, otkrivaju da su dva tunela obložena debelim slojevima betona i opremljena različitim sadržajima.

Opskrbljeni su dovoljnom količinom pitke vode, neophodnom ventilacijom i prostranim odjeljcima za smještaj VIP osoba danima, a možda i sedmicama.

Nacrti koje je sajt objavio prikazuju izlaze iz dva tunela direktno ispod palače, koja je izgrađena na brdu s pogledom na Crno more.

Utvrđena palača okružena je sa 17.000 hektara šume, čime je izolirana od ostatka zemlje, a nad njom je uvedena zona zabrane letenja.

Troškovi gradnje 1,3 milijarde dolara

Centar za borbu protiv korupcije u Rusiji, na čijem je čelu ruski opozicionar Aleksej Navaljni, objavio je u januaru 2021. godine istraživački izvještaj o luksuznoj palači predsjednika Putina, u kojem otkriva detalje o ovom objektu i korupciji u vladajućim krugovima, što je izazvalo veliku galamu u Rusiji.

Istraga, koja je objavljena u videosnimcima pod nazivom “Putinova palača”, iznosila je detalje o luksuznoj palači izgrađenoj na ogromnom prostoru u ljetovalištu Gelendžik na Crnom moru, na jugu zemlje.

U filmu su prikazani dokumenti prema kojima su troškovi izgradnje palače, koja zauzima površinu 44 puta veću od Kneževine Monako, iznosila 1,3 milijarde dolara, a snosili su ih državne naftne kompanije i biznismeni bliski ruskom predsjedniku.

Izvor: Agencije