Lideri G7: Sankcijama izgladniti rusku vojnu mašineriju

Mjere, objavljene na sastanku u Hirošimi, uključuju restrikcije izvoza stvari koje su “od kritične važnosti za Rusiju na borbenom polju”.

S današnjeg samita u Hirošimi (Reuters)

Lideri grupe sedam najrazvijenijih država svijeta (G7) na današnjem samitu u Japanu dogovorili su nove sankcije za koje navode kako će “ostaviti Rusiju gladnu G7 tehnologije, industrijske opreme i usluga koje podržavaju njenu ratnu mašineriju”.

Mjere, objavljene na sastanku u Hirošimi, uključuju restrikcije izvoza stvari koje su “od kritične važnosti za Rusiju na borbenom polju”, kao i one koje ciljaju osobe i udruženja optužene za plasiranje materijala na front za korist Moskve.

Vijenci u Hirošimi

Ranije u petak su čelnici grupe G7 položili vijence u japanskom gradu Hirošimi, gotovo 78 godina nakon napada nuklearnom bombom, prenijela je Hina.

Čelnici skupine G7 položili su vijence u japanskom gradu Hirošimi (Reuters)

Nasljeđe Hirošime kao prvog mjesta ikada napadnutog nuklearnim oružjem ima dodatnu važnost kao upozorenje nakon ruske invazije na Ukrajinu i govora predsjednika Vladimira Putina o njegovoj spremnosti da upotrijebi nuklearno oružje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovat će u nedjelju u Japan kako bi se pridružio čelnicima naprednih svjetskih demokratija na samitu u Hirošimi, rekao je izvor iz Evropske unije.

Britanske sankcije

Velika Britanija je već na početku sastanka u petak objavila nove sankcije protiv ruske rudarske industrije, prije svega na aluminij, dijamante i bakar, kako bi smanjila kapacitete Moskve da finansira rat u Ukrajini.

“Kao što pokazuju danas objavljene sankcije, G7 će ostati ujedinjen prema prijetnji Rusije i čvrst u svojoj potpori Ukrajini”, rekao je britanski premijer Rishi Sunak.

Rusija je 2021. izvezla dijamante u vrijednosti od četiri do pet milijardi dolara.

Čelnici država i vlada G7 trebali bi razgovarati i o nizu drugih sankcija Rusiji, uključujući i američke mjere da stave 70 ruskih i stranih entiteta na crnu trgovinsku listu SAD-a.

Evropske sankcije na ruske dijamante

Velika Britanija će, također, ciljati dodatnih 86 osoba i kompanija iz Putinovog vojno-industrijskog kompleksa, uz one uključene u energetsku, metalsku i brodsku industriju, rečeno je.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da će Evropa, također, uvesti sankcije na ruske dijamante.

Dužnosnici još razmatraju detalje završne izjave o Rusiji kao i precizne formulacije vezane uz Kinu, rekli su izvori iz uključenih zemalja.

Rusija je rekla da je spremna upotrijebiti nuklearni arsenal za odbranu svog “teritorijalnog integriteta” ako bude potrebno.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da je izabrao grad Hirošimu za samit G7 kako bi usmjerio pažnju na kontrolu naoružanja.

Izvor: Agencije