Deutsche Bank će platiti 75 miliona dolara Epsteinovim žrtvama

U tužbi se navodi da je banka svjesno profitirala od Epsteinove seksualne trgovine i ‘izabrala profit umjesto poštivanja zakona’.

Epstein je izvršio samoubistvo u zatvoru dok se suočavao s krivičnim optužbama za seksualno zlostavljanje desetaka maloljetnih djevojčica (Getty)

Deutsche Banka je pristala platiti 75 miliona dolara žrtvama koje je seksualno zlostavljao Jeffrey Epstein i tako se nagoditi u tužbi pokrenutoj prošle godine na Manhattanu.

U grupnoj tužbi se tvrdilo da je banka osramoćenom finansijeru Epsteinu pomogla omogućiti seksualnu trgovinu mladim ženama jer na njegovim računima nisu bila istaknuta upozorenja da je riječ o seksualnom prestupniku, piše AP.

Žena identifikovana kao Jane Doe tužila je banku na Saveznom okružnom sudu u New Yorku i tražila status grupne tužbe kako bi zastupala druge Epsteinove žrtve. U tužbi se tvrdilo da je banka svjesno profitirala od Epsteinove seksualne trgovine i “izabrala profit umjesto poštivanja zakona” kako bi zaradila milione dolara od biznismena.

Historijska nagodba s bankom

Jedna od advokatskih kuća koje zastupaju žene žrtve u ovom slučaju Edwards Pottinger rekla je kako vjeruje da je riječ o najvećoj nagodbi s bankom zbog seksualne trgovine u historiji SAD-a.

“Nagodba će omogućiti desecima preživjelih Jeffreyja Epsteina da konačno pokušaju vratiti svoju vjeru u naš sistem, znajući da će svi pojedinci i subjekti koji su omogućili Epsteinu trgovinu ljudima u svrhu seksa konačno biti pozvani na odgovornost”, stoji u saopćenju advokatske kuće.

Deutsche Bank nije komentarisala nagodbu u četvrtak, ali je priznala svoju grešku što je preuzela Epsteina kao klijenta, rekao je Frank Hartmann, voditelj Odjela za odnosa s medijima.

“Banka je uložila više od četiri milijarde eura u jačanje kontrola te je zaposlila više ljudi u borbi protiv finansijskog kriminala”, rekao je Hartmann u pisanoj izjavi.

Advokatska kuća Boies Schiller Flexner koja, također, zastupa žene nagodbu je nazvala važnim korakom za prava žrtava.

“Opseg i razmjer Epsteinovih zlostavljanja ne bi se mogli dogoditi bez saradnje i podrške mnogih moćnih pojedinaca i institucija”, rekao je David Boies, predsjednik Uprave kompanije.

Deutsche Bank se prethodno pridružila finansijskom gigantu JPMorgan Chaseu koji se, također, suočava s tužbom zbog svojih veza s Epsteinom.

Epstein je izvršio samoubistvo u zatvoru dok se suočavao s krivičnim optužbama za seksualno zlostavljanje desetaka maloljetnih djevojčica.

Njemačka banka je ranije rekla da je pružala “rutinske bankarske usluge” Epsteinu od 2013. do 2018. i da tužba “nije ni blizu tvrdnje da je Deutsche Bank… bila dio Epsteinovog kriminalnog lanca trgovine ljudima”.

Izvor: Agencije