Bijes u Slovačkoj nakon što je poduzetnik oslobođen optužbe za ubistvo novinara

Šezdesetogodišnji Marian Kočner ponavlja kako nije kriv, a u završnom obraćanju sudu prošle sedmice rekao je kako ‘nije svetac, ali ni ubica’.

Ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kusnirove 2018. uzdrmalo je državu i potaknuo masovne proteste protiv korupcije (EPA)

Slovački sud u petak je drugi put oslobodio poduzetnika optuženog da stoji iza ubistva istraživačkog novinara 2018. godine, u slučaju koji je uzdrmao državu i potaknuo masovne proteste protiv korupcije.

Marian Kočner navodno je naredio ubistvo 27-godišnjeg Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kusnirove.

Za zločin je osuđeno četvero ljudi, uključujući Kočnerovu saradnicu Alenu Zsuzsovu, prenosi Hina, pozivajući se Reuters.

Šezdesetogodišnji Kočner ponavlja kako nije kriv, a u završnom obraćanju sudu prošle sedmice rekao je kako “nije svetac, ali ni ubica”.

Porodice žrtava napustile sudnicu

Novinari koji su pratili slučaj izvijestili su kako su porodice žrtava izašle iz sudnice u gradu Pezinoku nakon što je sudija oslobodio Kočnera, u procesu koji se uživo prenosio na internetu.

Marian Kočner optuživan je da je naredio ubistvo 27-godišnjeg novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kusnirove (EPA)

Sud je već donio oslobađajuću presudu 2020. godine, tvrdeći da nema dovoljno dokaza, no Vrhovni sud je naredio ponavljanje procesa.

Na novu odluku se ponovo može uložiti žalba.

Ubistvo Kuciaka i Kusnirove potaklo je masovne proteste, koji su primorali tadašnjeg dugogodišnjeg premijera Roberta Fica da odstupi sa dužnosti, a na vlast je 2020. godine stigla nova vlada, nakon kampanje kojom je obećavala borbu protiv korupcije.

No, koalicija koja je porazila Ficovu stranku Smer pala je krajem prošle godine, a Smer sada vodi u anketama uoči izbora 30. septembra.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada