Xi domaćin prvog kineskog samita u centralnoj Aziji

Dvodnevni događaj okuplja čelnike Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana čije su zemlje ključne za kinesku inicijativu Pojas i put vrijednu hiljadu milijardi dolara.

Samit se održava se u Xianu, historijskom gradu koji je nekada označavao početak čuvenog Puta svile (Reuters)

Kineski predsjednik Xi Jinping nalazi se u gradu Xianu gdje je domaćin svog prvog ikad samita sa liderima pet centralnoazijskih zemalja, naglašavajući tako rastući utjecaj Pekinga u regiji koju je Rusija dugo smatrala svojim dvorištem.

Dvodnevni događaj okuplja čelnike Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana čije su zemlje ključne za kinesku inicijativu Pojas i put (BRI) vrijednu hiljadu milijardi dolara.

Održava se u Xianu, historijskom gradu koji je nekada označavao početak čuvenog Puta svile.

Yu Jun, zamjenik generalnog direktora Odjela za evropske i centralnoazijske poslove kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je na brifingu za novinare da će lideri razmijeniti mišljenja o uspostavljanju mehanizma saradnje i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od interesa. Očekuje se potpisivanje niza sporazuma, rekao je on na brifingu za novinare.

Povećana trgovinska razmjena

Iako se samit poklapa sa visokoprofilnim samitom G7 u Japanu, analitičari kažu da je značaj kineskog samita o centralnoj Aziji to što je on istakao promjenjive obrasce utjecaja u bivšim sovjetskim državama, u kojima je Rusija dugo bila utjecajna.

“Rekao bih da je sukob u Ukrajini više akcelerator postojećih trendova u regiji – najveći od njih je Kina koja istiskuje Rusiju kao najvećeg hegemona u regiji“, kaže Bradley Jardine, generalni direktor Oxus Society for Central Asian Affairs u Washingtonu, DC, za Al Jazeeru.

“Mnoge regionalne vlade su sve skeptičnije prema ciljevima Rusije u regiji, a Kina je pokušala da ih uvjeri u njihov suverenitet.”

Kineska Opća carinska uprava objavila je u srijedu podatke koji pokazuju da je obim kineskog uvoza i izvoza u zemlje centralne Azije iznosio 173,05 milijardi juana (24,8 milijardi dolara) u prva četiri mjeseca 2023, što je povećanje od 37,3 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Oko 55 posto kineskog uvoza činili su energetski proizvodi poput uglja, sirove nafte i prirodnog plina, navode državni mediji.

Dogovor Kine i Rusije

Ipak, neki analitičari kažu da utjecaj Kine u regiji ne znači da je Moskva manje važna.

Kina i Rusija dogovorile su se o partnerstvu bez ograničenja prošlog februara, manje od tri sedmice prije nego što je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Xi Jinping je u martu boravio u Moskvi gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i potpisao sporazum o uvođenju njihovih veza u “novu eru” saradnje.

Li Yongquan, direktor euroazijskih istraživanja u kineskom Razvojnom istraživačkom centru Državnog vijeća, rekao je u četvrtak za državni Global Times da je „srednja Azija već 30 godina smještena u složenoj geopolitičkoj atmosferi. Jedan od razloga zašto zemlje regije mogu napredovati uprkos višestrukim nestabilnim faktorima je taj što su Kina i Rusija sarađivale na održavanju bezbjednosti i stabilnosti u regiji. Kina i Rusija imaju zajednički interes po ovom pitanju.”

Izvor: Al Jazeera