UN pozvao na uspostavu trajnog primirja u Jemenu

Strane imaju obavezu raditi na dosadašnjem napretku i poduzeti odlučne korake prema mirnom i sveobuhvatnom rješenju krize, rekao je Hans Grundberg.

Jemen je među najsiromašnijim zemljama svijeta i trenutno je poprište jedne od najtežih humanitarnih kriza na planeti (AP)

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Jemen Hans Grundberg pozvao je sukobljene strane i druge sagovornike da uspostave prekid vatre i pokrenu politički proces u toj ratom razorenoj zaljevskoj zemlji, javlja Anadolija.

“Strane imaju obavezu raditi na dosadašnjem napretku i poduzeti odlučne korake prema mirnom i sveobuhvatnom rješenju krize“, rekao je Hans Grundberg u Vijeću sigurnosti UN-a.

Grundberg je rekao da je uspostavljeno primirje pružilo povoljno okruženje i početnu tačku, ali da su napetost, teško stanje ekonomije i svakodnevni izazovi s kojima se Jemenci suočavaju podsjetnici zašto je sveobuhvatniji sporazum između strana toliko vitalan.

Izvještaji o nasilju

“Stalni izvještaji o nasilju na svim linijama fronta, osobito u Al Jawfu, Ta'izu, Ma'ribu i Sa'adi, ukazuju na krhkost trenutne situacije i naglašavaju potrebu za trajnim prekidom vatre“, dodao je Grundberg.

Jemen je već deceniju poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je eskalirala 2014. godine ratom između proiranskog pokreta Husija i snaga lojalnih jemenskoj Vladi. Husi kontroliraju značajan dio Jemena, a Vladine snage u borbi protiv njih podržavaju i koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom.

Jemen je među najsiromašnijim zemljama svijeta i trenutno je poprište jedne od najtežih humanitarnih kriza na planeti.

Izvor: Agencije