‘To je šamar’: Porodica Shireen Abu Akleh odbija izraelsko ‘izvinjenje’

Izvinjenje – kojeg nije ni bilo – nije isto što i odgovornost, to je šamar Shireeninom nasljeđu i našoj porodici, rekla je rodica ubijene novinarke Al Jazeere.

SAD, koji Izraelu godišnje daje najmanje 3,8 milijardi dolara pomoći, prihvatio je izraelsku verziju događaja uprkos početnim pozivima na utvrđivanje odgovornosti i nezavisnu istragu (Al Jazeera)

Članovi porodice Shireen Abu Akleh uputili su oštre kritike Izraelu za riječi da im je “žao” zbog pogibije novinarke Al Jazeere, a da pritom nisu utvrdili odgovornost ili čak priznali da su je ubile njihove snage.

Govoreći ispred Capitola u Washingtonu u četvrtak, rodica Abu Akleh, Lina Abu Akleh, rekla je da izraelska izjava ne predstavlja izvinjenje.

“Da budem vrlo jasna: Izraelska vojska nije priznala niti se izvinila za ubistvo Shireen. Mi to ne smatramo izvinjenjem”, rekla je Lina.

“To je iskreno šamar Shireeninom nasljeđu i našoj porodici. Izvinjenje – kojeg nije ni bilo – nije isto što i odgovornost.”

Ubijena na zadatku

Dana 11. maja, na prvu godišnjicu ubistva Abu Akleh, CNN je upitao glasnogovornika izraelske vojske je li vojska “spremna” izviniti se.

“Mislim da je ovo prilika da ovdje kažem da nam je jako žao zbog smrti pokojne Shireen Abu Akleh”, odgovorio je glasnogovornik Daniel Hagari.

Lina je u četvrtak rekla da porodica ubijene novinarke traži odgovornost, što “zahtijeva akciju”.

“Od trenutka kada je Shireen ubijena, izraelska vlada i vojska lagale su i iskrivljavale istinu”, rekla je novinarima.

“Zato je duboko uznemirujuće što je, godinu nakon Shireeninog ubistva , izraelska vojska – još jednom – ponovo viktimizirala porodicu.”

Od trenutka kada je Shireen ubijena, izraelska vlada i vojska lagale su i iskrivljavale istinu, rekla je Lina Abu Akleh (Al Jazeera)

Lina je radila za Al Jazeeru kao producentica vijesti, ali je u četvrtak govorila u svojstvu predstavnice porodice Abu Akleh.

Pokojna Abu Akleh, američa državljanka, ubijena je 11. maja 2022. dok je izvještavala o izraelskom napadu na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali.

Izraelski zvaničnici na početku su za ubistvo novinarke koja je bila poznata širom arapskog svijeta, lažno optužili naoružane Palestince.

Mjesecima nakon ubistva, Izrael je priznao da je jedan od njegovih vojnika vjerojatno ubio Abu Akleh, ali je opisao nesreću kao nenamjernu.

Izraelska vlada nije otvorila krivičnu istragu.

Brojni mediji, grupe za ljudska prava i očevici dokumentirali su da nije bilo borbi u neposrednoj blizini mjesta gdje je Abu Akleh ubijena.

‘Želimo da postoji odgovornost’

Ipak, SAD — koji Izraelu godišnje daje najmanje 3,8 milijardi dolara pomoći — prihvatio je izraelsku verziju događaja uprkos početnim pozivima na utvrđivanje odgovornosti i nezavisnu istragu.

Lina i ostali rođaci ubijene novinarke vratili su se u Washington ove sedmice kako bi ponovo pokrenuli slučaj.

“Ovdje sam sa svojom porodicom kako bih nastavila zahtijevati odgovornost i pravdu za njeno ubistvo i dobiti više podrške od Capitol Hilla kao što smo to učinili prošle godine”, rekla je Lina za Al Jazeeru.

Godine 2022. porodica Abu Akleh sastala se sa američkim zakonodavcima, kao i sa državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, ali Bijela kuća nije ispunila njihov zahtjev za susret sa predsjednikom Joeom Bidenom.

Na konferenciji za medije na Capitol Hillu u četvrtak, nekoliko demokratskih članova Kongresa pridružilo se porodici Shireen kako bi obnovili svoje pozive na pravdu.

Bidenova administracija je rekla da poziva na odgovornost tako što vrši pritisak na Izrael da promijeni svoja vojna pravila kako bi spriječio da se slične nesreće dogode u budućnosti, što je zahtjev koji su izraelski čelnici izričito odbili.

Lina je za Al Jazeeru u četvrtak rekla da, iako pozdravlja napore da se preispitaju izraelska pravila, taj pritisak ne ispunjava definiciju utvrđivanja odgovornosti.

“Želimo da postoji odgovornost – da se vojnik smatra odgovornim, da cijeli sistem odgovara za ubistvo novinarke i američke građanke”, rekla je.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada