Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ispitane dvije svjedokinje, iduće ročište u utorak

Prvi dan su ispitane imigracijska službenica sa graničnog prelaza između DR Konga i Zambije i recepcionarka hotela u kojem su četiri para iz Hrvatske odsjela.

Novo ročište bit će održno iduće sedmice, iako je ranije najavljeno za petak (Pixsell)

Radnica smještajnog objekta i službenica imigracije na aerodromu Ndola ispitane su u četvrtak na ročištu u Ndoli u postupku koji se vodi protiv osmero Hrvata, potvrdili su diplomatski izvori.

Na visokom sudu u Ndoli u srijedu je počelo iznošenje dokaznog postupka na suđenju Hrvatima optuženima za trgovinu ljudima (djecom) u pokušaju.

Prvi dan su ispitane imigracijska službenica sa graničnog prelaza Konga i Zambije i recepcionarka hotela u kojem su Hrvati odsjeli.

Na ročištu u četvrtak su ispitane dvije nove svjedokinje, “radnica smještajnog objekta i službenica imigracije na aerodromu Ndola, koje su već prije svjedočile na nižem sudu”, otkrili su diplomatski izvori za Hinu.

Novo ročište bit će održano iduće sedmice, iako je ranije najavljeno za petak.

“Sutrašnje [petak] ročište je otkazano zbog nedostupnosti svjedoka optužbe, a sljedeće je zakazano za utorak”, dodali su izvori.

Optuženi za ‘trgovina djecom’

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz Demokratske Republike Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u Zagrebu izdalo je hrvatske dokumente za djecu, ali su četiti para iz Hrvatske uhapšena 7. decembra na aerodromu Ndoli, kada su s djecom namjeravala napustiti Zambiju, zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Proveli su u zambijskom zatvoru gotovo sedam sedmica, do 23. januara, kad su pušteni da se brane sa slobode.

Sudija je na ročištu 6. februara odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, ali već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor, zbog širenja optužnice za ista krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Nedugo nakon toga ponovo su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud.

Izvor: Agencije