Na sahranu kraljice Elizabete potrošeno više od 200 miliona dolara

Gradska policija Londona je na ulicama rasporedila najveći broj policajaca ikada, ističući da je to bila njihova najveća sigurnosna operacija u historiji.

Policijsko osiguranje je bilo veće nego na Olimpijskim igrama 2012. i na proslavi platinastog jubileja kraljice (Reuters)

Britanska vlada potrošila je 161,7 miliona funti (204 miliona dolara) na državnu sahranu kraljice Elizabete, objavilo je u četvrtak Ministarstvo finansija.

Nakon što je kraljica Elizabeta umrla 8. septembra u 96. godini, u zemlji je proglašena desetodnevna žalost, koja je završila sahranom 19. septembra.

Sanduk koji je bio izložen u Westminster Hallu obišlo je oko 250.000 ljudi kako bi odali počast najdugovječnijoj kraljici.

“Prioritet vlade je bio da događaji vezani uz sahranu prođu glatko i nesmetano i s primjerenom dozom dostojanstva te da istovremeno sigurnost građana bude zagarantirana u svakom trenutku”, napisao je u pismu Parlamentu ministar finansija John Glen, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Najveći dio novca za održavanje reda i sigurnost

Na Ministarstvo unutrašnjih poslova, zaduženo za održavanje reda i nacionalnu sigurnost, otišao je najveći dio novca, 73,7 miliona funti.

Gradska policija Londona je na ulicama rasporedila najveći broj policajaca ikada, ističući da je to bila njihova najveća sigurnosna operacija u historiji.

Na sahrani su se okupili mnogobrojni svjetski čelnici i monarsi.

Policijsko osiguranje je bilo veće nego na Olimpijskim igrama 2012. godine i na proslavi platinastog jubileja kraljice.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada