Mediji: Ruske firme u Mađarskoj i veze sa obavještajcima

Portal Euractiv piše kako su ruske poslovne aktivnosti povećane u Mađarskoj u vrijeme kada su sve gori odnosi između Evropske unije i Moskve.

Proruske demonstracije u Mađarskoj (Reuters)

Stotine kompanija koje su u djelimičnom ili potpunom ruskom vlasništvu djeluju u Mađarskoj, a 97 ih je osnovano od početka ruske invazije na Ukrajinu, prenose mediji i dodaju kako najmanje četiri ove kompanije imaju konekcije sa obavještajnim službama ili političkim elitama Moskve.

Portal Euractiv piše kako su ruske poslovne aktivnosti povećane u Mađarskoj u vrijeme kada su sve gori odnosi između Evropske unije i Moskve. Dodaju kako su do marta 2023. godine u Mađarskoj djelovale 674 kompanije koje su dijelom ili u potpunosti u ruskim vlasništvu.

Izvori ovog portala navode kako je sve teže voditi poslovne finansije iz Rusije jer neke tamošnje banke uopće ne dozvoljavaju međunarodne transfere, dok druge nameću ograničenja od 1.000 eura što dodatno traži osnivanje kompanija u EU.

Misteriozni institut

No, Euractiv nastavlja kako se među ovim kompanijama nalaze oni koji nisu motivirani isključivo poslovanjem.

Izvor navodi kako kompanija ITK System razvija IT enkripcije sa dozvolom ruske tajne službe i u vlasništvu je “osobe koja je očito čovjek tajnih službi”.

Radio Slobodna Evropa je također pisao o misterioznom “istraživačkom institutu” IRIAS koji lobira za učešće u izgradnji Paks II, druge nuklearne elektrane u Mađarskoj.

Nadalje, piše Euractiv, kompanija DGK Navigation Ltd razvija bespilotne letjelice u Mađarskoj i vlasnik je vrlo aktivan u Rusiji sa kompanijom Gyronav. Ova firma razvija i proizvodi precizne žiroskope i navigacijske sisteme ključne za djelovanje dronova.

Iz Euractiva navode kako mađarske vlasti još nisu komentirali ove navode.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada