McCarthy: Dogovor o podizanju gornje granice duga je moguć

Prema procjenama Ministarstva finansija, SAD u junu neće moći u potpunosti da servisiraju svoje obaveze ako Kongres ne odobri povećanje limita zaduživanja.

Kevin McCarthy je dodao da pregovarači demokrata i republikanaca još uvijek razmatraju sve detalje (EPA)

Predsjedavajući Predstavničkog doma SAD-a Kevin McCarthy izjavio je danas da je moguć dogovor demokrata i republikanaca o podizanju gornje granice zaduživanja, prenosi Tanjug.

Pregovarači su sada “u mnogo boljoj situaciji, vidim kako dogovor može da bude postignut”, rekao je McCarthy, prenosi Reuters.

Predstavnički dom će, prema njegovim riječima, sljedeće sedmice baviti dogovorom o podizanju gornje granice zaduživanja.

McCarthy je dodao da pregovarači demokrata i republikanaca još uvijek razmatraju sve detalje.

Berze su skočile nakon ove izjave, u očekivanju dobrih vijesti.

Biden optimista

Američki predsjednik Joe Biden optimista je u pogledu izgleda za rješavanje problema oko javnog duga zemlje, ali vjeruje da u ovoj oblasti ima “mnogo posla” na nizu složenih pitanja, saopćila je Bijela kuća nakon nove runde razgovora između šefa države i lidera Kongresa, održane dan prije McCartyjeve izjave.

“Predsjednik je naglasio da je, iako ima još mnogo posla oko niza složenih pitanja, optimista u pogledu izgleda za postizanje odgovornog dvostranačkog sporazuma o budžetu ako obje strane pregovaraju u dobroj vjeri i priznaju da nijedna neće postići punu implementaciju svojih zahtijeva”, navedeno je u saopćenju Bijele kuće, prenosi Tanjug.

Neizvjesna situacija

Kako je saopćila američka administracija, Biden je naredio predstavnicima stranaka da nastave da održavaju svakodnevne sastanke o neriješenim aspektima problema oko javnog duga.

“Predsjednik je rekao da bi želio da ponovo kontaktira lidere Kongresa kasnije ove sedmice telefonom, kao i da se sastane sa njima po povratku iz inostranstva”, saopćila je Bijela kuća.

Prema procjenama Ministarstva finansija, SAD u junu neće moći u potpunosti da servisiraju svoje obaveze ako Kongres ne odobri povećanje limita zaduživanja.

Republikanska opozicija, koja kontroliše Predstavnički dom, vezuje proširenje ograničenja zaduživanja za odobravanje programa smanjenja budžeta.

Izvor: Agencije