Kissinger: Konfrontacija Kine i SAD-a je neizbježna, izbjeći fatalne posljedice

Bivši američki državni sekretar Henry Kissingerje ocijenio je da su najveće prijetnje po mir Amerika i Kina, pošto imaju kapacitet da unište čovječanstvo.

Američki diplomata je rekao da je svijet u situaciji kao prije Prvog svjetskog rata i u kojoj svaki poremećaj ravnoteže može dovesti do katastrofalnih posljedica (Reuters)

Kina i Amerika su dvije sile, čija je vojna konfrontacija, historijski gledano, neizbježna, a takve okolnosti zahtijevaju odgovorne lidere, kako bi se izbjegle fatalne posljedice po čovječanstvo, smatra bivši američki državni sekretar Henry Kissinger, prenosi Tanjug.

On je u intervjuu Economistu ocijenio da se ne radi o normalnim okolnostima, zbog obostrano zagarantovanog uništenja i razvoja vještačke inteligencije.

“Mi smo na početku okolnosti u kojima bi mašine mogle da izazovu smrtonosne zarazne bolesti ili druge pandemije, ne samo nuklearno, već ljudsko uništenje na bilo kom polju. Ove okolnosti zahtijevaju odgovorne lidere, koji bar pokušavaju da izbjegnu sukob”, naglasio je Kissinger.

Američki diplomata je rekao da je svijet u situaciji kao prije Prvog svjetskog rata i u kojoj svaki poremećaj ravnoteže može dovesti do katastrofalnih posljedica.

„Obje strane su uvjerene da druga predstavlja stratešku opasnost. Mi smo na putu konfrontacije velikih sila”, smatra Kissinger.

Amerika i Kina najveće prijetnje po mir

On je ocijenio da su najveće prijetnje po mir Amerika i Kina, pošto imaju kapacitet da unište čovječanstvo.

Kissinger je rekao i da Japan ide ka tome da za pet godina postane nuklearna sila, a pohvalno se izrazio o spoljnjoj politici koju vodi Indija, jer “pokazuje ravnotežu.”

Kissinger je pohvalio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao „izvanrednog lidera“, koji je mudar da pozdravi kineske diplomatske napore u Ukrajini.

On je saopštio da podržava članstvo Ukrajine u NATO-u, i rekao da je to i u interesu Rusije, a objasnio da evropski lideri griješe što se kolebaju oko njenog pridruživanja u alijansu.

Ugledni američki diplomata smatra da bi Ukrajina na kraju sukoba mogla da povrati sve teritorije koju je izgubila poslije 24. februara 2022. godine, osim Krima koji će, kako kaže Kissinger, zadržati Rusija.

On je takođe doveo u pitanje budućnost odnosa Kine i Rusije, a nije se pohvalno izjasnio o kvalitetu vodećih političkih aktera u SAD.

Izvor: Agencije