Izraelci pucali na Palestince na protestima protiv ‘Marša zastava’

Događaj, koji se održava svake godine u znak obilježavanja okupacije i aneksije Istočnog Jerusalema, vodio je do nasilja posljednjih godina.

Na demonstracijama u Gazi osuđen je marš u Jerusalemu, te je upućen poziv na prekid izraelskih napada na kompleks džamije Al-Aksa (Al Jazeera)

Izraelske snage upotrijebile su bojevu municiju i suzavac protiv Palestinaca koji su se pridružili protestima na istočnoj granici opkoljenog Pojasa Gaze s Izraelom.

Ranili su nekoliko Palestinaca, dok su izraelski krajnje desničari održali takozvani „Marš zastava“ u starom gradu okupiranog Istočnog Jerusalema.

Stotine Palestinaca pridružile su se u četvrtak protestu na koji su pozvale palestinske frakcije, kao odgovoru na izraelski marš.

Na demonstracijama u Gazi osuđen je marš u Jerusalemu, te je upućen poziv na prekid izraelskih napada na kompleks džamije Al-Aksa.

Izraelske vlasti su rekle da su njihove snage pucale nakon što su Palestinci bacili eksplozivne naprave na barijeru koja dijeli Izrael i Gazu.

‘Branit ćemo naše svetinje’

Osama Abu Qamar, 50-godišnji stanovnik kampa Jabaliya u Gazi, rekao je za Al Jazeeru da je došao protestovati protiv “provokativnog” marša u Jerusalemu, gdje su izraelski krajnji desničari skandirali uvredljive slogane i mahali izraelskim zastavama.

Događaj, koji se održava svake godine u znak obilježavanja okupacije i aneksije Istočnog Jerusalema, vodio je do nasilja posljednjih godina.

Ovoga puta, uslijedio je nakon dogovorenog primirja između Izraela i palestinskog Islamskog džihada, nakon četiri dana borbi u kojima su poginule 33 osobe, pa je postojao strah da će marš izazvati novo nasilje.

“Nećemo se predati i nastavit ćemo tražiti svoja prava i braniti naše okupirane zemlje i naše svetinje u Jerusalemu”, rekao je Abu Qamar za Al Jazeeru.

Izrael je angažovao jake mjere osiguranja kako bi spriječio nasilje nakon što su prošli marševi bili obilježeni izraelskim napadima na Palestince i povicima “smrt Arapima”.

Godine 2021. marš je preusmjeren nakon što je izbilo nasilje nakon napada izraelskih snaga na džamiju Al-Aksa, treće najsvetije mjesto islama, i iseljavanja Palestinaca iz kvarta Sheikh Jarrah, također u Istočnom Jerusalemu.

Hamas, koji upravlja Gazom, pozvao je međunarodne i arapske vlade da zaustave provokativnu paradu zastava u Jerusalemu, upozorivši da bi ono dovelo do daljnje eskalacije u obalnoj enklavi, koja je pod izraelskom zračnom, pomorskom i kopnenom blokadom od 2007. godine.

‘Suprotstaviti se okupaciji’

Abd Allatif al-Qanou’, glasnogovornik Hamasa, rekao je za Al Jazeeru: “Nećemo dopustiti da izraelska okupacija usvoji plan za proširenje svog suvereniteta ili nametanje kontrole nad džamijom Al-Aksa omogućavanjem marširanja doseljeničkim zastavama ili upada u nju”.

“Pozivamo sve Palestince da odu u Al-Aksu kako bi sudjelovali u odbrani kompleksa kako bi ga zaštitili i borili se protiv okupacije”, rekao je.

Al-Qanou’ je optužio izraelsku vladu da koristi ono što je postalo poznato kao Dan ujedinjenja Jerusalema kako bi podstakla, olakšala i zaštitila česte napade izraelskih doseljenika na Al-Aksu.

Posljednji se dogodio u četvrtak ujutro uoči „Marša zastava“, a predvodili su ga izraelski ministri i članovi Knesseta.

“Ovo sramotno ponašanje predstavlja flagrantno kršenje naših najvećih vjerskih simbola, naših islamskih svetinja i naše svete prijestolnice”, rekao je.

Ljevičarski Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) rekao je u saopštenju da palestinski narod i njegov otpor “neće šutjeti pred takozvanim maršem zastava i stalnim upadima [izraelskih] okupatora u Al-Aksu”.

Reham Owda, politički analitičar iz Gaze, rekao je za Al Jazeeru da Palestinci „Marš zastava“ smatraju provokativnim pokušajem doseljenika i krajnje desničarske vlade izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da promijene status quo u okupiranom Istočnom Jerusalemu tako što će ga “judaizirati” i vršiti kontrolu nad Starim gradom.

Palestinci strahuju da Izrael postepeno širi kontrolu nad kompleksom Al-Aksa, u kojem se Jevreji ne bi smjeli moliti.

 

Izvor: Al Jazeera