Biden i Kishida: Kad smo zajedno, svijet je sigurniji

Američki predsjednik citirao je nedavnu izjavu japanskog premijera kako se svijet suočava s najsloženijim sigurnosnim okruženjem u posljednje vrijeme.

Jo Biden i Fumio Kishida uoči samita lidera grupe G7 (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden doputovao je u Japan kako bi učestvovao na predstojećem samitu lidera Grupe G7, a  u četvrtak se sastao i o bilateralnim i regionalnim temama razgovarao s japanskim premijerom Kishidom Fumiom.

Na sastanku je Biden citirao nedavnu Kishidinu izjavu iz Washingtona da se svijet suočava s najsloženijim sigurnosnim okruženjem u posljednje vrijeme i naveo da osjeća opravdanost tih riječi, prenosi Anadolija.

“Jači smo kada su naše zemlje zajedno i vjerujem da će tako cijeli svijet biti sigurniji“, rekao je Biden.

Japanski premijer je izrazio zadovoljstvo brzim razvojem saradnje između njegove zemlje i SAD-a.

“Japansko-američki odnosi nisu ograničeni na sigurnost, oni su višeslojni i jaki u svim područjima. Na samitu u Hirošimi želim pokazati nepokolebljivu odlučnost G7 da podrži slobodan i otvoren međunarodni poredak temeljen na vladavini prava“, kazao je Kishida.

Dobra saradnja dvije zemlje

Japanska Hirošima, koja je u Drugom svjetskom ratu bila meta američkog atomskog napada, od petka će biti domaćin trodnevnog samita lidera zemalja G7.

U fokusu samita će biti pitanja kao što su međunarodni poredak temeljen na pravu, energetska i ekonomska sigurnost, Indo-Pacifik, rusko-ukrajinska kriza te sigurnost hrane.

Na ceremoniji otvaranja, kojoj će prisustvovati i Biden, čelnici G7 posjetit će Memorijalni muzej mira u Hirošimi te učestvovati na ceremoniji polaganja vijenaca i sadnje drveća.

Posjetom ovom gradu Biden je postao drugi američki predsjednik koji je za vrijeme mandata došao u Hirošimu nakon atomskog bombardiranja 1945. godine.

Barack Obama posjetio je Hirošimu 2016. godine.

Izvor: Agencije