Zašto je Erdogan ostvario prednost na područjima pogođenim zemljotresom

Opozicija je kritizirala način na koji je vlada upravljala krizom, očekujući da će Erdogan izgubiti podršku stanovnika u pogođenim područjima na izborima.

Analitičari kažu da je Erdoganova bliskost s preživjelima u potresom oštećenim područjima povećala njegove šanse da bude izabran među njima (Reuters)

Piše: Mahmoud Ibrahim

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov Narodni savez ostvarili su prednost na sudbonosnim općim izborima u Turskoj održanim u nedjelju. Izborna komisija Turske objavila je da Narodni savez osvojio većinu mjesta u parlamentu.

Uprkos prednosti u odnosu na svog suparnika, opozicionog čelnika Kamala Kilicdaroglua, predsjednički izbori će 28. maja prvi put u povijesti Republike Turske ići u drugi krug, budući da nijedan od kandidata nije osvojio dovoljan broj glasova da proglasi pobjedu u prvom krugu.

Prema službenim rezultatima koje je objavio predsjednik turske Vrhovne izborne komisije (YSK) Ahmet Yenar, Erdogan je osvojio 49,51 posto glasova, Kilicdaroglu 44,88 posto, Sinan Ogan 5,17 posto, a Muharram Ince, kandidat koji se povukao, dobio je 0,44 posto glasova.

Izazovi, na prvom mjestu zemljotres

Turski predsjednik Erdogan vodio je izbornu utrku u svjetlu brojnih izazova, kao što je suočavanje sa opozicionim savezom koji čini šest stranaka pod nazivom ”Altili Masa”, zatim teškom ekonomskom situacijom, kao i posljedicama razornog zemljotresa koji se desio u februaru. Katastrofa je odnijela više od 50.000 života, dok je broj raseljenih premašio 107.000, a više od milion i 895 hiljada zgrada je oštećeno u 11 pokrajina.

Opozicija je kritizirala način na koji je vlada upravljala krizom, očekujući da će Erdogan izgubiti podršku stanovnika u pogođenim područjima na izborima, uprkos tome što je njegova vlada najavila plan obnove u roku od godinu dana i započela praktične korake u tom smislu.

Međutim, rezultati su bili drugačiji od očekivanog, budući da je Erdogan ostvario prednost u većini zemljotresom pogođenih pokrajina u jugoistočnoj Turskoj, odnosno u Kahramanmarasu, Adiyamanu, Elazigu, Gaziantepu, Kilisu, Malatyi, Osmaniyi i Sanliurfi.

Konzervativni blok

Politički stručnjak Cahit Tuz smatra da većina stanovnika ovih pokrajina pripada konzervativnom bloku, koji, naravno, glasa za Partiju pravde i razvoja (AKP).

Tuz je za Al Jazeeru pojasnio da su, osim političke orijentacije stanovnika u pogođenim područjima, ove pokrajine doživjele značajan napredak u infrastrukturnim uslugama, a njihovi građani su uživali u konkretnim razvojnim projektima u vrijeme vladavine AP Partije.

Ti su projekti, prema riječima političkog stručnjaka, olakšali život građanima, pospješili trgovački promet i podigli razinu blagostanja pojedinaca s ekonomskog aspekta.

Tuz dodaje da građani ovih prostora “nedvojbeno znaju da samo Erdogan može popraviti ovo razaranje, imajući u vidu postignuća kojima su svjedočili i usluge koje im je ranije pružao”.

Također, tri mjeseca nakon zemljotresa mnogi domovi su obnovljeni i predani unesrećenima, ostaci ruševina u katastrofi potpuno su uklonjeni te su započeli radovi na dovršetku infrastrukturnih projekata.

“Erdogan je obećao narodu obnovu, a građani znaju da će ispuniti dato obećanje. Zato mu vjeruju i ne vide drugu alternativu koja to može ostvariti. Zbog toga je AK Partija bila u stanju zadržati svoje glasačko tijelo na ovim područjima”, kazao je Tuz.

S druge strane, Hilmi Dashdemira, voditelj istraživačkog centra Optimar, izjavio je za Al Jazeeru da je Erdogan bio ispred ostalih kandidata kada su u pitanju rani i efikasni napori u zoni zemljotresa. Također, “njegova komunikacija sa žrtvama potresa u akcijama uklanjanja ruševina bila je srdačna i učvrstila je njegov imidž koji je među njima već bio jak”.

Do toga je, prema riječima sugovornika, došlo uprkos pokušaju opozicionih čelnika da krizu nakon zemljotresa iskoriste u političke svrhe na izborima. Također se pokazalo da je Erdogan bio uvjerljiviji u svom planu izgradnje uništenih kuća, što je navelo birače da mu se više približe u izbornom procesu.

Velika izlasnost birača

Što se tiče velikog odziva birača u ovim područjima, uprkos svemu onome što su pretrpjeli kao posljedica potresa, Dashdemir kaže: “Birači su preferirali Erdogana jer su strahovali da bi se izgradnja njihovih domova mogla naći u opasnosti ako opozicija dođe na vlast. Tada bi moglo doći do odgađanja ili prekida procesa obnove koji je Erdogan obećao da biti ostvaren za godinu dana.”

Dashdemir je istaknuo da su birači u ovim područjima također nacionalisti i religiozni, što ih je potaknulo na snažno učešće u procesu glasanja kako bi izbjegli pobjedu opozicije. Plašili su se da bi opozicija mogla dovesti na vlast kandidata koji ima podršku Kurdistanske radničke stranke (PKK), koju Ankara klasificirala kao “terorističku organizaciju”.

S druge strane, Tuz je rekao da velika izlaznost birača nije bila primjetna samo u područjima pogođenim zemljotresom, već u cijeloj Turskoj. Zabilježena je rekordna izlaznost na izborima od 88 posto. Ovakav odaziv proizlazi iz “volje i vjere građana i njihovog znanja da se izborni proces provodi s integritetom i transparentnošću te da će svaki glas biti ispravno vrednovan”.

Tuz je dodao da visoka izlaznost, posebno u područjima pogođenim zemljotresom, dolazi iz te perspektive, te činjenice da tamošnji stanovnici pripadaju konzervativnom sloju koji podržava Erdogana, te da je “njihova vjera u njega povećala stopu participacije”.

Zabrinutost je išla u korist Erdoganu

Tuz je rekao da su se neki građani, koji su napustili svoje gradove zbog zemljotresa, vratili na dan izbora kako bi glasali, nakon što je vlada uvela olakšice, poput toga da su cijene avionskih karata Turkish Airlinesa za ova područja smanjene u pola.

Sagovornik smatra da je konzervativna ideološka orijentacija stanovnika ovih krajeva bila jedan od glavnih faktora koji su utjecali na ponašanje birača, pored Erdoganovog praktičnog iskustva i povjerenja koje je uživao tokom dva desetljeća svoje vladavine. Tu je i njegova sposobnost da dovrši projekte, što spada među najvažnije faktore koji su doveli do njegove velike prednosti na područjima pogođenim zemljotresom.

Dashdemir se složio da su preživjele žrtve zemljotresa ideološki bliske strankama koalicije Narodni savez, a najbolji pokazatelj toga su glasovi koje je vladajuća stranka dobijala na ranijim izborima.

Osim toga, Dashdemir kaže: “Kada stanovnici ovih područja realno sagledaju stvari, postoji zabrinutost da bi moglo doći do administrativne krize kada Kilicdaroglu dođe na vlast.” Ta zabrinutost je bila očigledna u pokrajini Hatay, gdje je opozicija jaka. Međutim, u svjetlu krize nakon zemljotresa i pomoći koju je pružila država, Narodni savez i Erdogan su dobili velik broj glasova.

Izvor: Al Jazeera