Vrhovni sud SAD-a odbio blokirati zabranu jurišnog oružja u Illinoisu

Zabrana je donijeta u Illinoisu nakon masovne pucnjave u predgrađu Chicaga Highland Parku prošle godine, kada je poginulo sedmero ljudi.

Guverner Illinoisa je u januaru potpisao zakon o zaštiti građana Illinoisa (EPA)

Vrhovni sud SAD-a odbio je u Illinoisu, na zahtjev Nacionalne asocijacije za prava na oružje, blokirati zabranu jurišnih pušaka i spremnika za municiju velikog kapaciteta, saopćili su zastupnici prava na oružje.

Zabrana je donijeta u Illinoisu, nakon masovne pucnjave u predgrađu Chicaga Highland Parku prošle godine, kada je poginulo sedmero ljudi.

Sud je odbio zahtjev Nacionalne asocijacije za prava na oružje i maloprodaje vatrenog oružja za blokiranje provođenja pomenutog državnog zakona i slične zabrane, koju je donijelo drugo predgrađe Chicaga (Naperville), a pravni spor protiv tih mjera bit će nastavljen, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Demokratski guverner države Illinois JB Pritzker je u januaru potpisao zakon o zaštiti građana Illinoisa kojim se zabranjuje prodaja i distribucija mnogih vrsta poluautomatskog “jurišnog oružja” velike snage, uključujući puške AK-47 i AR-15, kao i spremnika za više od deset metaka za duge pištolje i 15 metaka za pištolje.

Zakon izuzima postojeće vlasnike, dajući im rok do 1. januara 2024. godine za registraciju svog jurišnog oružja u državnoj policiji.

Ubijeni i ranjeni u masovnim pucnjavama

Udruženje za prava na oružje te prodavnica vatrenog oružja sa sjedištem u Naperville Lav Weapons & Supply i njen vlasnik Robert Bevis osporili su gradsku uredbu kojom se ograničava prodaja i distribucija određenih jurišnih pušaka, kao kršenje dijela Ustava SAD-a kojim se štiti pravo na “držanje i nošenje” oružja.

Illinois je donio zabranu kao odgovor na masakr na paradi povodom Dana nezavisnosti u Highland Parku 2022. godine, u kojem je poginulo sedmero ljudi, a deseci ranjeni.

Pri potpisivanju zakona guverner Illinoisa naveo je i druge nedavne masovne pucnjave, česte pojave u SAD-u, uključujući napad 2022. godine u kojem je ubijeno 19 dijece i dva nastavnika u osnovnoj školi u Teksasu, kao i 2012. godine ubistvo 20 djece i šest odraslih osoba u Osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu u Connecticutu.

Naoružani napadač ubio je osmero ljudi 6. maja u tržnom centru u Texasu, prije nego što ga je ubila policija, što je navelo predsjednika Joea Bidena da obnovi pozive za zabranu oružja u SAD-u.

Izvor: Agencije