UN predlaže smanjenje plastičnog otpada za 80 posto do 2040.

Ujedinjeni narodi predlažu glavne tržišne promjene potrebne za stvaranje cirkularne ekonomije, koja održava proizvedene artikle u opticaju što je duže moguće.

UNEP je objavio analizu političkih opcija za rješavanje krize plastičnog otpada (EPA)

Države mogu smanjiti onečišćenje plastikom za 80 posto do 2040. godine primjenom postojeće tehnologije i uvođenjem velikih promjena politike, navodi se u novom izvještaju Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP).

To tijelo UN-a sa sjedištem u Keniji objavilo je analizu političkih opcija za rješavanje krize plastičnog otpada dvije sedmice prije nego što će se države okupiti u Parizu, na drugom krugu pregovora za izradu globalnog sporazuma u svrhu uklanjanja plastičnog otpada, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Cirkularna ekonomija’

Izvještaj se usredotočuje na tri glavne tržišne promjene potrebne za stvaranje “cirkularne” ekonomije koja održava proizvedene artikle u opticaju što je duže moguće: ponovna upotreba, recikliranje i preusmjeravanje ambalaže sa plastičnih na alternativne materijale.

“Ako slijedimo te smjernice, uključujući pregovore o dogovoru o plastičnom onečišćenju, možemo postići velike ekonomske, društvene i ekološke prednosti”, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a.

Pregovori o ugovoru, poznati kao INC2, bit će održan od 29. maja do 2. juna i očekuje se da će rezultirati ključnim parametrima za prvi nacrt ugovora, koji treba biti sačinjen prije trećeg kruga pregovora u Keniji u novembru.

Izvor: Agencije