The Guardian: Promjena stava Njemačke ključna u ratu u Ukrajini

Ruski napad na Ukrajinu doprinio je tome da se uzdrma staro stajalište Njemačke i usvoji novi stav koji podržava interes za vojni aspekt i vojnu industriju.

Britanski kolumnista i politički komentator John Kampfner kaže da je od svih sastanaka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s evropskim čelnicima tokom proteklih dana, njegov sastanak s njemačkim kancelarom Olafom Scholzem možda najvažniji (Reuters)

Britanski kolumnista i politički komentator John Kampfner kaže da je od svih sastanaka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s evropskim čelnicima tokom proteklih dana, njegov sastanak s njemačkim kancelarom Olafom Scholzem možda najvažniji.

U članku u britanskom listu The Guardian dodaje da je, za razliku od njegovih drugih sastanaka, sastanku sa Scholzem prethodila najava da će se njemačka vojna pomoć Ukrajini uvećati na ukupno više od pet milijardi eura.

Pojašnjava da Zelenski zna da ima samo šest do osam mjeseci da krene u svoju kontraofanzivu i prisili Rusiju da napusti područja koja je zauzela 2022. godine, a u najboljem slučaju, da izađe s teritorije koju je anektirala 2014. Zelenski je svjestan da će, ako ne uspije završiti posao ove godine, morati to nastaviti sljedeće u još težim okolnostima, tako da će podrška koja se sada pruža biti ključna i najefikasnija.

Važnost faktora vremena

Da bi pojasnio koliki značaj igra faktor vremena, autor je istakao da kineska, francuska i druga diplomatija pokazuju ono što žele i da to nije nužno po ukrajinskim uvjetima. Također, javno mnijenje u mnogim zemljama je kolebljivo, a što je najvažnije od svega, ponovno se počela pojavljivati prijetnja od dolaska predsjednika Donalda Trumpa na vlast.

Kampfner kaže da je posljednjih godina došlo do promjena u nekim dijelovima njemačkog društva, posebno među Scholzovom vladajućom Socijaldemokratskom partijom, koja je postala svjesna da je osnovna lekcija iz Drugog svjetskog rata ”da se nikad ne ponovi” pogrešno shvaćena, odnosno da se nikad više ne ide u rat. Užasna invazija na Irak je učvrstila ovo stajalište.

Kampfner ističe da je ruski napad na Ukrajinu doprinio tome da se uzdrma staro stajalište Njemačke i usvoji novi stav koji podržava interes za vojni aspekt i vojnu industriju. To je bilo vidljivo svega tri dana nakon napada Moskve na Kijev u govoru Scholza u kojem je najavio novi pristup tvrdoj moći i dodatnih 100 milijardi eura koji će se potrošiti na jačanje oslabljenih njemačkih oružanih snaga.

Izvor: Agencije