SAD najavio krivične slučajeve ilegalne prodaje tehnologije Rusiji, Kini i Iranu

Američka ministarstva pravde i trgovine ranije ove godine su pokrenula procese kako bi spriječila države koje SAD smatraju protivničkim da nabave osjetljivu tehnologiju.

Neki slučajevi su već rezultirali hapšenjem (EPA)

Ministarstvo pravde SAD-a saopćilo je da je pokrenulo niz krivičnih slučajeva ilegalne prodaje osjetljive tehnologije, poput Appleovog softverskog koda za automobile sa samostalnim sistemom upravljanja i materijala za proizvodnju raketa državama poput Rusije, Kine i Irana.

Neki od tih slučajeva stari su više godina, ali američki zvaničnici sada skreću pažnju na njih kako bi istakli rad radne grupe formirane ove godine u cilju prekidanja ilegalnih lanaca trgovine s drugim državama, prenosi agencija Beta pisanje Associated Pressa.

Pomoćnik državnog tužioca koji je na čelu Odjeljenja za nacionalnu sigurnost Ministarstva pravde Matthew Olsen izjavio je da čini sve kako bi spriječio da protivničke zemlje nabave “napredna sredstva” kojima može da se ugrozi sigurnost Amerike, ali i demokratske vrijednosti u svijetu.

U jednom od slučajeva koji su objavljeni u utorak bivši softverski inženjer iz Applea optužen je da je ukrao podatke o samostalnim sistemom upravljanja automobilima prije nego što je napustio posao 2018. godine i odletio u Kinu u noći kada su agenti FBI pretresli njegovu kuću.

Američka ministarstva pokrenula procese

Neki slučajevi su već rezultirali hapšenjem. Optuženi Liming Li uhapšen je ranije ovog mjeseca jer je ukrao hiljade osetljivih datoteka od svog kalifornijskog poslodavca, uključujući informacije o tehnologiji za razvoj nuklearnih podmornica i vojnih aviona i iskoristio ih da pomogne konkurentskim kineskim kompanijama.

Pored toga, dvojica ruskih državljana, Oleg Sergejevič Paculja i Vasilij Sergejevič Besedin, uhapšeni su ovog mjeseca u Arizoni pod optužbom da su organizovano prodavali dijelove aviona ruskim aviokompanijama.

Ministarstvo pravde je također objavilo poseban krivični slučaj u kojem se optužuje kineski državljanin da je u Iran prokrijumčario izostatski grafit, materijal koji se može koristiti u nosu interkontinentalnih balističkih raketa, prekršivši sankcije koje je SAD uveo toj državi.

Američka ministarstva pravde i trgovine ranije ove godine su pokrenula procese kako bi spriječila države koje SAD smatraju protivničkim da nabave osjetljivu tehnologiju.

Izvor: Agencije