Rusija: Naređeno hapšenje filmskog producenta i reditelja

Sud u Moskvi naredio je hapšenje filmskog producenta i pozorišnog reditelja, koji se nalaze van Rusije, pod optužbom da šire lažne informacije o ruskoj vojsci.

Redatelji Andrej Zvjagincevi i Aleksandar Rodnjanski nakon što su primili nagradu za dugometražni film 'Loveless' (Invision)

Sud u Moskvi naredio je hapšenje filmskog producenta Aleksandra Rodnjanskog i pozorišnog reditelja Ivana Viripajeva, pod optužbom da šire lažne informacije o ruskoj vojsci.

Rodnjanski i Viripajev, koji se nalaze van Rusije, bit će stavljeni u pritvor kada ih ruske vlasti budu uspjele privesti ili kada dvojica optuženih budu izručeni, saopćila je pres služba suda, prenosi Tanjug, pozivajući se AP.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova dodatno je stavilo Viripajeva na saveznu potjernicu.

Rodnjanski, koji je rođen u Kijevu, bio je među najutjecajnijim ličnostima u ruskoj kinematografiji posljednjih desetljeća, a Rusiju je napustio nakon početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Više puta je govorio protiv rata, zbog čega ga je rusko Ministarstvo pravde proglasilo “stranim agentom”.

Otpuštani sa posla, stavljeni na crnu listu

Dramski pisac, reditelj i glumac Viripajev već nekoliko godina živi u Varšavi i također je govorio protiv ruske invazije.

Moskovski sud u srijedu je izrekao kaznu od sedam godina zatvora opozicionaru i antiratnom aktivisti Mihailu Krigeru, koji je uhapšen u novembru prošle godine, pod optužbom da je pravdao terorizam i podsticao mržnju.

Od kako je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine, vlada je krenula s gušenjem antiratnih aktivista na način koji je neviđen od sovjetske ere.

Sveobuhvatna kampanja represije Kremlja kriminalizirala je svaki pokušaj kritike rata.

Osim novčanih i zatvorskih kazni, optuženi su otpuštani sa posla, stavljeni na crnu listu, označeni kao “strani agenti” ili su pobjegli iz Rusije.

Izvor: Agencije