Rusija: Optužbe protiv akademika koji su radili na tehnologiji hipersoničnih raketa

Kolege Anatolija Maslova, Aleksandra Šipljuka i Valerija Zveginceva izražavaju protest zbog hapšenja te ističu kako su naučnici nevini.

Rusija ističe da je globalni lider u razvoju hipersoničnih projektila koji se mogu kretati brzinom do 12.250 kilometara na sat (Military)

Trojica ruskih akademika koji su radili na razvoju tehnologije hipersoničnih raketa suočeni su s “vrlo ozbiljnim optužbama”, objavio je Kremlj u srijedu.

Pokrenuta je istraga o izdaji koja je uzburkala duhove u ruskoj naučnoj zajednici i zaplašila akademike, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je upoznat s otvorenim pismom sibirskih naučnika, u kojemu su stali u odbranu kolega, ali da je slučaj sada predat sigurnosnim službama.

U pismu objavljenom u ponedjeljak kolege Anatolija Maslova, Aleksandra Šipljuka i Valerija Zveginceva izražavaju protest zbog hapšenja te ističu kako su naučnici nevini.

Dodaju da će optužbe nanijeti značajnu štetu ruskoj nauci.

Svu trojicu poznajemo kao patriote i poštene ljude koji nisu u stanju učiniti ono za šta se sumnjiče, poručili su u pismu.

‘Nisu isključene optužbe za veleizdaju’

Predsjednik Vladimir Putin voli se pohvaliti da je Rusija globalni lider kada je posrijedi razvoj hipersoničnih projektila koji se mogu kretati brzinom do 12.250 kilometara na sat kako bi izbjegli neprijateljsku zračnu odbranu.

Ukrajina je u utorak objavila da je uspjela uništiti šest komada tog oružja u jednoj noći, iako Rusija te informacije osporava.

Uhapšeni naučnici godinama su učestvovali na naučnim konferencijama o ovoj temi te su o tome objavili niz stručnih članaka i knjiga.

U otvorenom pismu njihovih kolega s ITAM-a, Instituta za teorijsku i primijenjenu mehaniku u Novosibirsku, piše da su podaci koje su naučnici predstavljali na međunarodnim forumima više puta provjeravani kako bi se garantiralo da ne uključuju povjerljive limitirane informacije.

Ipak, pokazalo se da “svaki članak ili naučni izvještaj može rezultirati optužbom za veleizdaju”, stoji u otvorenom pismu.

“Ne samo da se u ovoj situaciji bojimo za sudbinu naših kolega, već istodobno ni sami ne znamo na koji ćemo način nesmetano nastaviti raditi svoj posao.”

Naučnici u pismu iznose i slučaj Dmitrija Kolkera, još jednoga sibirskog naučnika koji je uhapšen prošle godine pod sumnjom za veleizdaju.

Odmah je prevezen u Moskvu, uprkos tome što se znalo da boluje od uznapredovalog raka gušterače.

Kolker, specijalist za lasere, umro je dva dana kasnije.

‘Mladi zaposlenici napuštaju nauku’

Kažu da takvi slučajevi imaju zastrašujući učinak na mlade ruske naučnike.

“Već sada najbolji studenti odbijaju ponude da se pridruže naučnoj zajednici i dođu s nama raditi, a naši najbolji mladi zaposlenici napuštaju nauku.”

“Brojna istraživačka područja koja su od ključne važnosti za postavljanje temelja za svemirsku tehnologiju budućnosti jednostavno se zatvaraju jer se zaposlenici boje upustiti u takva istraživanja”, napisali su ruski naučnici.

Na novinarsko pitanje o njihovom pismu Peskov je odgovorio: “Naravno, dobili smo pismo i apel, ali sada na tome rade ruske sigurnosne službe. Rade svoj posao. To su vrlo ozbiljne optužbe.”

Izvor: Agencije