Protest zbog privođenja turskih novinara u Njemačkoj

Turska je pozvala njemačkog ambasadora u Ankari da osudi operaciju protiv novinara provladinih novina ‘Sabah’ u Frankfurtu.

Turski državljani koja žive u Njemačkoj glasali su na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Turskoj u konzulatu u Berlinu (Reuters)

Njemačka policija nakratko je pritvorila dvojicu novinara koji su radili za turske novine i pretražila njihove domove u operaciji koja je izazvala protest turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Turska je u srijedu pozvala njemačkog ambasadora u Ankari kako bi osudila operaciju koja je ciljala novinare provladinih turskih novina u posljednjem slučaju napetosti između NATO saveznika.

Policajci su u srijedu ujutro pretražili domove dvoje novinara, u dobi od 46 i 51 godine, u predgrađu Frankfurta, “zbog sumnje da ugrožavaju širenje ličnih podataka”, prema regionalnoj policiji i tužitelju u obližnjem gradu Darmstadtu.

“Tokom akcije istražitelji su izuzeli elektronsku poštu i druge dokaze. Nakon što je kriminalističko istraživanje završeno, dvojica muškaraca su pušteni na slobodu”, pišei u zajedničkom saopćenju Ureda javnog tužitelja u Darmstadtu i policije Južnog Hessena.

‘Uznemiravanje i zastrašivanje’ novinara

Njemačka je dom najveće svjetske zajednice turske dijaspore, ali odnosi između Berlina i Ankare narušeni su posljednjih godina zbog mnogih pitanja, uključujući njemačko postupanje s pristalicama imama Fethullaha Gulena, koji živi u SAD-u, kojeg Ankara krivi za neuspjeli državni udar 2016. godine.

Turska je ljuta zbog njemačkog odbijanja izručenja vojnih čelnika koje Ankara optužuje za učešće u pokušaju puča nakon što su zatražili azil.

Turska državna novinska agencija Anadolija objavila je da je njemačka policija izvršila raciju u frankfurtskom uredu turskog dnevnika Sabah prije nego što je privela novinare.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je “uznemiravanje i zastrašivanje” novinara koji rade za provladin Sabah.

Ministarstvo je kazalo da je “hapšenje” novinara “namjeran čin”, nekoliko dana nakon prvog kruga predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj.

“Njemačka akcija protiv slobode štampe, čiji je cilj poučiti cijeli svijet o slobodi štampe i izražavanja, otkriva njen pristup dvostrukih standarda”, saopćilo je Ministarstvo.

Fahrettin Altun, medijski direktor turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, osudio je prijavljene racije i zapljenu novinarske opreme.

‘Zabrinuti zbog represije slobode štampe’

“Smatramo da je stav Njemačke o ušutkavanju novinara neprihvatljiv i zabrinuti smo zbog represije slobode štampe u ovoj zemlji”, napisao je na Twitteru.

Diplomatski sukob izbio je nakon izbora u nedjelju, na kojima Erdogan nije uspio osigurati ponovni izbor u prvom krugu glasanja.

U drugi krug izbora 28. maja ulazi kao favorit protiv opozicionog čelnika Kemala Kilicdaroglua, koji je obećao proširiti medijske slobode u Turskoj.

Sabah pripada Turkuvaz Media Groupi, koja ima bliske veze s Erdoganovom porodicom.

Ured u Frankfurtu sjedište je njegovih evropskih operacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije