Novi saziv turskog parlamenta imat će najveću zastupljenost žena u historiji

Prema neslužbenim rezultatima, 121 žena osigurala je mjesto u turskom parlamentu koji broji ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Zehranur Aydemir sa 25 godina najmlađa je zastupnica u novom sazivu Velike narodne skupštine Republike Turske (Anadolija)

Zastupljenost žena u novom sazivu Velike narodne skupštine Republike Turske bit će najveća u historiji nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, javlja Anadolija.

Prema neslužbenim rezultatima, 121 žena osigurala je mjesto u turskom parlamentu koji broji ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Stopa zastupljenosti žena, koja je na prošlim izborima iznosila 17,1 posto, ovog puta je porasla na 20,1 posto.

U parlament je ušlo 50 zastupnica iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), 30 iz Republikanske narodne partije (CHP) i Zelene ljevice, šest iz Partije IYI, četiri iz Stranke nacionalnog pokreta (MHP) i jedna iz Turske radničke stranke.

Aydemir najmlađa parlamentarka

Najmlađe zastupnice u novom parlamentu Turske su 25-godišnja Zehranur Aydemir, i 27-godišnja Rumeysa Kadak, obje iz AKP-a.

U Turskoj su u nedjelju održani redovni predsjednički i parlamentarni izbori.

Odaziv birača na izborima bio je 88,92 posto, s odazivom turskih državljana u inostranstvu od 52,69 posto.

Narodni savez, predvođen AK Partijom osvojio je većinu u parlamentu, dok predsjednička utrka ide u drugi krug u kojem će 28. maja birači birati između Erdogana i Kemala Kilicdaroglua.

Izvor: Agencije