Lider Sjeverne Koreje odobrio dalje korake ka lansiranju satelita

Kim je odobrio naredne korake plana nestalnog pripremnog odbora za lansiranje satelita, grupe posvećene lansiranju prvog vojno-obavještajnog satelita Sjeverne Koreje.

Kim je rekao da je uspješno lansiranje vojnog izviđačkog satelita "hitan zahtjev prevladavajućeg sigurnosnog okruženja u zemlji" (Reuters)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pregledao je vojnu satelitsku stanicu, objavila je državna novinska agencija KCNA, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

U izvještaju se navodi da je Kim odobrio naredne korake plana nestalnog pripremnog odbora za lansiranje satelita, grupe posvećene lansiranju prvog vojno-obavještajnog satelita Sjeverne Koreje.

KCNA nije razjasnila kada je planirano lansiranje.

Kim je rekao da je uspješno lansiranje vojnog izviđačkog satelita “hitan zahtjev prevladavajućeg sigurnosnog okruženja u zemlji”, navodi se u izvještaju.

Satelitski snimci

KCNA je ranije ove godine objavila kako je Pjongjang dovršio izgradnju svog prvog vojnog špijunskog satelita i da je Kim pozvao da se ubrzaju završne pripreme za lansiranje.

Aktivnost na području lansirne rampe u sjevernokorejskoj stanici za lansiranje satelita Sohae nastavljena je nakon gotovo pola godine pauze, objavio je ove sedmice, pozivajući se na nedavne satelitske snimke, američki projekt za monitoring Sjeverne Koreje 38 North.

Izvještaj 38 North dodaje kako se još mnogo toga treba učiniti kako bi se pokrenulo lansiranje satelita.

Izvor: Agencije