Kilicdaroglu koristi ‘strah od migranata’ prije drugog kruga izbora

Suparnik Recepa Tayyipa Erdogana u predsjedničkoj utrci optužio je Vladu Turske da je dopustila ulazak deset miliona ilegalnih migranata u zemlju.

Kemal Kilicdaroglu pokušava pridobiti podršku nacionalističkih glasača uoči drugog kruga izbora 28. maja [Cagla Gurdogan/Reuters]

Suparnik aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u predsjedničkoj utrci u Turskoj optužio je vladu da je dopustila ulazak deset miliona ilegalnih migranata u zemlju, najavljujući antimigrantski zaokret u retorici uoči drugog kruga izbora 28. maja.

Kemal Kilicdaroglu, kandidat šestostranačkog opozicionog saveza, dobio je manje glasova od Erdogana u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, demantirajući tako predviđanja u anketama da će pobijediti.

Najnoviji komentari Kilicdaroglua u srijedu došli su nakon što je njegova stranka izjavila da je podnijela pritužbe zbog navodnih nepravilnosti uočene kod hiljada glasačkih kutija na izborima koje su, prema mnogima, procjenama historijski.

‘Oni koji vole svoju domovinu…’

Erdoganova vladajuća konzervativna Partija razvija i pravde (AKP) i njeni nacionalistički saveznici zadržali su parlamentarnu većinu, dok je Erdogan pao tek nešto ispod praga od 50 posto, koliko mu je bilo potrebno za direktnu pobjedu u predsjedničkoj utrci.

Kilicdaroglu, predsjednik sekularističke stranke Cumhuriyet Halk (Republikanska narodna stranka, CHP), dobio je 44,9 posto u izborima koji su se smatrali najvećim izazovom Erdoganovoj 20-godišnjoj vladavini.

Treći kandidat, nacionalist Sinan Ogan, dobio je 5,17 posto glasova i očekuje se da će i Erdogan i Kilicdaroglu tražiti njegovu podršku u pregovorima ove sedmice.

“Nećemo prepustiti našu domovinu mentalitetu koji je omogućio da deset miliona ilegalnih migranata dođe među nas”, rekao je Kilicdaroglu u videu objavljenom na Twitteru u srijedu, upozoravajući da bi broj migranata mogao porasti do 30 miliona.

“Oni koji vole svoju domovinu neka dođu do glasačke kutije”, pozvao je Kilicdaroglu birače.

Nije naveo dokaze o broju migranata.

Turska je domaćin najvećoj svjetskoj populaciji izbjeglica od otprilike četiri miliona, prema službenim podacima.

Odstupa od umjerenijeg stava?

Turske vlasti uhapsile su gotovo 50.600 ilegalnih migranata ove godine do 11. maja, dok je broj uhapšenih migranata u 2022. godini prešao 280.000, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kilicdarogluo je sada dao do znanja da će njegova kampanja odstupati od prethodnog umjerenijeg stava.

Također se može smatrati privlačnim Oganovim pristalicama, koji su vodili kampanju za vraćanje migranata, uključujući oko 3,6 miliona Sirijaca raseljenih zbog rata na jugu te zemlje.

Sirijci i drugi migranti i izbjeglice koji žive u Turskoj posljednjih su godina suočeni sa sve većom neprijateljskom klimom, što je u nekim slučajevima dovelo i nasilja.

Izvor: Agencije