Karikatura Erdogana u Charlie Hebdou izazvala bijes u Turskoj

Na naslovnici francuskog satiričkog magazina je Erdogan u kadi kako se drži za sijalicu, potresen strujnim udarom.

Charlie Hebdo godinama izaziva kontroverze, a njegov sadržaj usmjeren je posebno na muslimanski svijet (Reuters)

Turska je uzvratila udarac francuskom satiričnom magazinu Charlie Hebdo zbog njegove nove naslovnice, na kojoj je karikatura turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojeg, kako se vidi, ubija strujni udar u kadi.

Magazin je objavio svoj sedmični broj u srijedu, tri dana nakon turskih izbora, a prikazuje predsjedničkog kandidata golog u kadi kako se drži za sijalicu, potresen strujnim udarom.

Naslovnica s jarko žutom i crvenom karikaturom glasi: “Erdogan – Kao Cloclo, samo će nas sudbina riješiti njega!”.

Cloclo je bio nadimak francuskog pop-pjevača Claudea Francoisa koji je 1978. godine preminuo od strujnog udara, pokušavajući popraviti sijalicu u svojoj kadi.

Nekoliko turskih dužnosnika kritikovalo je medij zbog naslovnice, u periodu u kojem se Erdogan priprema za drugi krug izbora krajem mjeseca, u kojem traži novi mandat na vlasti na kojoj je 20 godina.

“Publikacije kao što je Charlie Hebdo, čija je jedina motivacija izbacivanje mržnje protiv islama, nastavljaju jasno ciljati na našeg predsjednika Erdogana jer je on jedan od najkonsekventnijih muslimanskih vođa u moderno doba”, rekao je turski direktor komunikacija Fahrettin Altun u opširnom tvitu.

“Nećemo upasti u njihovu zamku, ali nastavit ćemo prozivati njihovu gnusnu ksenofobiju koju pokušavaju prodati kao slobodu izražavanja”, rekao je.

Ibrahim Kalin, Erdoganov savjetnik, također je u tvitu rekao da će drugi krug predsjedničkih izbora 28. maja dokazati koliko je aktuelni predsjednik popularan.

‘Nacija će vam dati najbolji odgovor’

“Ako je Charlie Hebdo toliko poludio… na pravom smo putu”, rekao je.

“Naša nacija će vam dati najbolji odgovor, još glasniji, 28. maja.”

Prevod: “Ako je Charlie Hebdo toliko poludio… na pravom smo putu. Zlo je ponekad ovakvo. Ono vodi dobro. Ne brinite, CH. Naš narod će vam dati najbolji odgovor, još jačim glasom, 28. maja.”

Potpredsjednik Fuat Oktay je, također, osudio naslovnicu, ponavljajući važnost drugog kruga.

Prevod: “Snažno osuđujem ciljanje Charlie Hebdoa na našeg predsjednika i volju turske nacije pod krinkom slobode izražavanja. Kome je, gdje i kako zasmetao uspjeh našeg predsjednika 14. maja, vidimo i naš narod, a i mi. Naš će voljeni narod 28. maja još jednom dati potreban odgovor na ovo.”

Prije nedjeljnih izbora, većina anketa pokazala je da Erdogan zaostaje za opozicijskim čelnikom Kemalom Kilicdarogluom, ali je predsjednik nadmašio Kilicdaroglua za pet postotnih bodova i za dlaku mu je izmakla direktna pobjeda u prvom krugu.

Erdoganov ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu pridružio se zboru kritika protiv Charlie Hebdoa, nazivajući publikaciju “nehumanom”.

Prevod: “Nehumani, neplemeniti Charlie Hebdo nastavlja vrijeđati tursku naciju. Ne zaboravimo! Oni koji hvale zlo uvijek se utapaju u vlastitoj mržnji i zloći. Prava lekcija je da se oni koji ne mogu raznim igrama poraziti slobodnu volju turskog naroda, očajnički oslanjaju na sudbinu.”

Charlie Hebdo godinama izaziva kontroverze. Njegov sadržaj usmjeren posebno na muslimanski svijet izazvao je bijes, ponajviše zbog karikatura koje prikazuju poslanika Muhameda.

Nedavno je magazin reagovao i na razorne zemljotrese u Turskoj, u kojima je poginulo više od 50.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera