Sarkozy izgubio žalbu na osudu za korupciju

Sud je potvrdio Sarkozyjevu trogodišnju zatvorsku kaznu, ali su dvije od tih godina bile uvjetne, zbog čega je navedeno da može nositi elektronsku narukvicu umjesto da ide u zatvor preostalu godinu.

Sarkozy, koji je služio jedan mandat od 2007. do 2012. godine, ima probleme sa zakonom otkako je napustio funkciju (Reuters)

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izgubio je žalbu na presudu iz 2021. godine na Apelacionom sudu u Parizu za korupciju i trgovinu utjecajem.

Sud je potvrdio njegovu trogodišnju zatvorsku kaznu, ali su dvije od tih godina bile uvjetne, a sud je naveo da Sarkozy može nositi elektronsku narukvicu umjesto da ide u zatvor preostalu godinu.

Ovaj 68-godišnjak, koji je služio jedan mandat od 2007. do 2012. godine, ima probleme sa zakonom otkako je napustio funkciju, prenosi Fena, pozivajući se na France 24.

U martu 2021. godine osuđen je na tri godine zatvora – dvije uvjetno i jednu kod kuće s elektronskom narukvicom – zbog korupcije i trgovine utjecajem putem tajne telefonske linije koja je otkrivena prisluškivanjem.

Sud je utvrdio da su Sarkozy i njegov bivši advokat Thierry Herzog sklopili “pakt o korupciji” sa sudijom Gilbertom Azibertom, kako bi dobili i podijelili informacije o pravnoj istrazi.

Prisluškivali Sarkozyjeve telefonske linije

Istražitelji su prisluškivali dva Sarkozyjeva službena telefona. Otkrili su da je 2014. godine izvadio i treći nezvanični pod imenom “Paul Bismut”, preko kojeg je komunicirao s Herzogom.

Sadržaj ovih telefonskih poziva doveo je do presude za korupciju 2021. godine. Bivši predsjednik je osporio optužbe i odmah se žalio na osuđujuću presudu.

Njegovi razgovori s Herzogom sada su prvi put pušteni na sudu i bit će ključni u odlučivanju o presudi.

Tužilaštvo je zatražilo da Sarkozy, Herzog i Azibert budu osuđeni na po tri godine uvjetne kazne. Oni su, također, tražili da se Sarkozy i Azibert (76) suspenduju s javne funkcije, a Herzogu (67) zabrani bavljenje advokaturom, svakom po pet godina.

Izvor: Agencije