Biden: Sporazum o budžetu ćemo postići, SAD će platiti dug

Američki predsjednik je istakao da su se lideri Republikanske i Demokratske stranke složili kako da neće dozvoliti da SAD dođe u situaciju da ne može platiti dugove.

Američki predsjednik optimista je u pogledu stranačkog dogovora oko budžeta (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu kako je uvjeren da će on i kongresmeni Republikanske i Demokratske stranke postići sporazum o budžetu te da će vlada SAD-a platiti dug.

Dodao je da će se pregovarači sastati kasnije u srijedu, kao i da će on biti u bliskom kontaktu s njima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ujedinit ćemo se jer nemamo alternativu. Da budemo jasni, ovi pregovori se odnose na okvire budžeta, a ne na pitanje da li ćemo platiti dugove ili nećemo”, rekao je predsjednik SAD-a.

Istakao je da su se lideri obje stranke složili oko toga da neće dozvoliti da SAD dođe u situaciju da ne može platiti dugove.

Globalna opasnost za tržište novca

Američka ministrica finansija Janet Yellen upozorila je ranije da bi vlada SAD-a mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspije podići ili suspendirati gornju granicu duga.

Dug savezne vlade trenutno iznosi 31.400 milijardi dolara.

Dostizanje gornje granice duga značilo bi da vlada više nije u mogućnosti pozajmljivati novac i, istovremeno, dovelo bi je u situaciju da ne može otplatiti dug, što bi uzdrmalo globalna finansijska tržišta i srušilo povjerenje u Ameriku kao globalnog poslovnog partnera.

Izvor: Agencije